Shevcenko scrie istorie la EURO 2020. A aruncat în luptă un jucător debutant, care a calificat Ucraina în sferturi cu Anglia / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Shevcenko scrie istorie la EURO 2020. Jucătorul debutant aruncat în luptă care a calificat-o pe Ucraina în sferturi cu Anglia
Shevcenko scrie istorie la EURO 2020. Jucătorul debutant aruncat în luptă care a calificat-o pe Ucraina în sferturi cu Anglia
Naţionala de fotbal a Ucrainei s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale EURO 2020, în urma victoriei dramatice obţinute în faţa Suediei, cu scorul de 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, marţi seara, pe Stadionul Hampden Park din Glasgow, în ultimul meci din optimile de finală ale competiţiei. 

Necunoscutul Artem Dovbik a marcat golul victoriei în finalul prelungirilor, după ce soarta jocului a fost schimbată de eliminarea lui Danielson (99). Ucraina a obţinut calificarea în optimi in extremis, ca a patra cea mai bună echipă de pe locul al treilea în grupe, fiind ajutată în jocul rezultatelor chiar de victoria smulsă de Suedia în faţa Poloniei (3-2).

Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Oleksandr Zincenko (27) şi Artem Dovbik (120+1), respectiv Emil Forsberg (43), într-un meci cu trei bare. Jocul a fost unul plăcut, cu atacuri de o parte şi alta, cu risipă de energie.

Prima ocazie a aparţinut ucrainenilor, dar Olsen a respins şutul lui Iaremciuk (11), bine servit de Iarmolenko. La poarta cealaltă, Isak a trimis pe lângă ţintă de la 14 metri, după ce fusese angajat de Kulusevski (19). Ucraina a reuşit să deschidă scorul în min. 27, când Iarmolenko l-a găsit liber în flancul stâng pe Zincenko, iar acesta a tras fără preluare. A fost al şaptelea gol în 43 de meciuri la naţională pentru fotbalistul echipei Manchester City.

Larsson (30) a încercat să îl surprindă pe Buşcean dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, dar portarul lui Dinamo Kiev a respins de la colţul scurt. Iarmolenko a trimis peste poartă (32) cu un şut din careu. Nordicii au reuşit egalarea chiar înainte de pauză, prim Forsberg (43), care a şutat de la 20 de metri, mingea fiind deviată de Zabarnîi. Scandinavii au deţinut controlul în debutul reprizei secunde, iar Larsson a tras de la circa 30 de metri pe lângă poartă (54).

Ucraina a avut o bară, prin Sidorciuk (55), la o pasă înapoi a lui Iarmolenko. Şi Forsberg a ţintit bara de două ori, în min. 56, la capătul unui contraatac purtat de Isak, iar apoi în min. 69, cu un şut de la 18 metri. Kulusevski a fost şi el perioculos, dar în min. 66 şutul său din colţul careului mare a fost respins de Buşcean, iar în min. 89 şutul său a fost blocat de Zabarnîi.

Iarmolenko (67) a avut o oportunitate notabilă, dar a şutat modest din poziţie bună şi Olsen a reţinut mingea. Meciul a ajuns în prelungiri, dar acestea au fost fragmentate de accidentări, cele două echipe nereuşind să îşi creeze ocazii clare de gol. Cursul jocului a fost influenţat de cartonaşul roşu primit de fundaşul Danielson (99), pentru o intrare brutală la Besedin (care nu a mai putut continua). Suedia s-a văzut nevoită să se apere, deşi tocmai făcuse trei schimbări ofensive, iar Ucraina, graţie superiorităţii numerice, a forţat golul victoriei.

Acesta a fost adus de necunoscutul Dovbik (120+1), care a reluat în plasă centrarea lui Zincenko. Ucraina va juca în sferturi cu Anglia, sâmbătă, la Roma.

Suedia - Ucraina 1-2 (1-1, 1-1), după prelungiri Au marcat: Emil Forsberg (43), respectiv Oleksandr Zincenko (27), Artem Dovbik (120+1). Glasgow, Stadionul Hampden Park: 9.221 spectatori EURO 2020 - optimile de finală

Au evoluat echipele:

Suedia: 1. Robin Olsen - 2. Mikael Lustig (16. Emil Krafth, 83), 3. Victor Lindeloef, 24. Marcus Danielson, 6. Ludwig Augustinsson (5. Pierre Bengtsson, 83) - 7. Sebastian Larsson (căpitan; 17. Viktor Claesson, 97), 20. Kristoffer Olsson (14. Filip Helander, 101), 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg - 21. Dejan Kulusevski (22. Robin Quaison, 97), 11. Alexander Isak (9. Marcus Berg, 97). Selecţioner: Jan Andersson. Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 13. Gustav Svensson, 15. Ken Sema, 18. Pontus Jansson, 26. Jens-Lys Cajuste.

Ucraina: 1. Gheorghi Buşcean - 13. Ilia Zabarnîi, 4. Serghei Krivţov, 22. Mikola Matvienko - 21. Aleksandr Karavaev, 5. Serghei Sidorciuk (18. Roman Bezus, 118), 6. Taras Stepanenko (14. Evgheni Makarenko, 95), 10. Mikola Şaparenko (8. Ruslan Malinovski, 61), 17. Oleksandr Zincenko - 7. Andrei Iarmolenko (căpitan; 26. Artem Dovbik, 106), 9. Roman Iaremciuk (19. Artem Besedin, 91; 15. Viktor Ţîgankov, 101). Selecţioner: Andrei Şevcenko. Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 2. Eduard Sobol, 11. Marlos, 16. Vitali Mikolenko, 24. Aleksandr Timcik. Arbitru: Daniele Orsato;

Arbitri asistenţi: Alessandro Giallatini, Fabiano Preti; al patrulea oficial: Davide Massa; arbitru de rezervă: Stefano Alassio (toţi din Italia) Arbitru video: Massimiliano Irrati; arbitri asistenţi video: Marco Di Bello, Filippo Meli, Paolo Valeri (toţi din Italia) Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia) Cartonaşe galbene: Kulusevski (69), Iarmolenko (79), Forsberg (85), Dovbik (120+3). Cartonaş roşu: Danielson (99). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel