Nigeria: Shell va plăti despăgubiri pentru o scurgere de petrol de acum peste 50 de ani
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de succo de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de succo de la Pixabay
Shell a acceptat să plătească despăgubiri pentru poluarea din Nigeria.

Gigantul petrolier Shell va plăti despăgubiri de 111 milioane dolari pentru o scurgere de țiței din Nigeria de acum peste 50 de ani. Conform BBC, un purtător de cuvânt al companiei a transmis că plata va marca „înțelegerea finală și completă” cu comunitatea Ejama-Ebubu pentru scurgerea care a avut loc în timpul Războiului din Biafra din 1967-1970.

Conform BBC, compania a continuat să susțină că daunele au fost provocate de terți. Un tribunal nigerian a amendat Shell în 2010 cu 41,36 milioane dolari, însă compania a făcut mai multe apeluri fără succes. Anul trecut, Curtea Supremă din Nigeria a spus că, dacă ținem cont de inflație, datoria companiei este de zece ori mai mare decât se dictase inițial. Procesul a început în 1991.

În trecut, Shell a transmis că nu a avut oportunitate să se apere adecvat împotriva acuzațiilor și a cerut arbitraj internațional al cazului, la începutul acestui an. „Au rămas fără scamatorii și au decis să accepte”, a spus avocatul Lucius Nwosa, care reprezenta comunitatea locală afectată. „Decizia este o răscumpărare a lipsei de justiție pentru această comunitate”.

Aramco raportează profituri nete de aproape 300%, în timp ce prețul combustibililor continuă să crească

Gigantul saudit Aramco a avut profituri aproape cvadruplate în ultimul trimestru datorită creșterii prețului petrolului și a recuperării cererii pentru țiței.

Conform BBC, compania a transmis că relaxarea restricțiilor Covid-19, vaccinarea, măsurile de stimulare a consumului și revenirea activităților economice au contribuit decisiv la cifrele uriașe raportate. Prețul petrolului nerafinat a crescut cu peste 30% de la începutul anului 2021 încoace, notează analiștii.

Directorul Aramco, Amin Nasser, a vorbit foarte pozitiv despre finalul anului

Directorul executiv al Aramco a vorbit într-o notă pozitivă și despre restul anului acestuia. Firma este cel mai mare producător de petrol din lume, iar veniturile nete i-au crescut cu 288% în al doilea trimestru al anului 2021, la 21,68 miliarde dolari.

„Rezultatele din al doilea trimestru reflectă o revenire puternică a cererii de energie de la nivel mondial și intrăm în a doua jumătate a anului 2021 mai rezilienți și mai flexibili, în timp ce recuperarea globală prinde elen”, a explicat Amin Nasser, CEO al Aramco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel