Sfaturi vitale pentru şoferii care circulă pe ploaie. Ce nu au voie să facă
Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii mureşeni oferă o serie de recomandări şoferilor care circulă pe ploaie.
Recomandări vitale pentru şoferii care circulă pe ploaie
- În condiţiile unui carosabil umed, se recomandă să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să fie mai atenţi şi calmi la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur.
- Prima condiţie a deplasării autovehiculului în deplină siguranţă este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeţei carosabile.
- Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire.
- Nu frânaţi brusc. Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc.
- Manifestaţi atenţie la apa de pe carosabil, care poate să producă acvaplanarea în situaţia în care circulaţi cu viteză sau prea aproape de marginea carosabilului.
- Pentru evitarea producerii unor blocaje în trafic, recomandăm şoferilor să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor şi să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.
- Păstraţi liber centrul intersecţiei şi nu blocaţi calea de rulare a mijloacelor de transport public.
- Fiţi atenţi în permanenţă la poliţiştii rutieri din trafic şi urmaţi recomandările lor.
- Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi.
- Bicicliştii trebuie să fie conştienţi de faptul că sunt mai greu vizibili, prin urmare le recomandăm să fie mai prudenţi şi să poarte haine cu materiale reflectorizante.
- Când autovehiculul este imobilizat, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.
- Totodată, poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonele pentru care sunt anunţate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor şi în situaţia manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâţi.
- De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News