Sfaturi utile de care să ții cont atunci când vrei să pui pe picioare o afacere în agricultură
Atunci când vrei să mizezi pe forțele proprii și să pui pe picioare o afacere în domeniul agriculturii, pe lângă efortul aferent și munca asiduă, trebuie să știi cu exactitate ce vrei să obții de la un astfel de business.
Deci, înainte să îți investești banii într-o fermă, de exemplu, informează-te cu atenție cu privire la tot ce ține de horticultură și agricultură. Drept urmare, iată unele dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont.
Vezi de câți bani ai nevoie
Inițial, trebuie să te asiguri că ai suficienți bani ca să pui pe picioare afacerea, fiindcă nu vrei să te trezești că nu ai resursele financiare necesare, iar din această cauză să nu mai poți să îți pui planul în aplicare sau să faci lucrurile „pe genunchi”. Deci, vezi care este suma minimă pe care trebuie să o investești, astfel încât să ai la dispoziție toate cele necesare.
Realizează-ți un plan de afaceri, mai ales pe partea de logistică. De exemplu, ține cont de suprafața de care ai nevoie; poate ai deja un teren ori vrei să cumperi unul sau să îl închiriezi. De asemenea, nu uita de utilajele agricole, de îngrășământ, de spațiile de depozitare, furnizori, tipul de sol și întreținerea acestuia și de promovarea produselor pe care dorești să le comercializezi.
Achiziționează echipamente și utilaje corespunzătoare
Ca să ai parte de o recoltă de calitate, este indicat să folosești echipamente și utilaje corespunzătoare, cu ajutorul cărora să prelucrezi solul și să te asiguri că plantele vor avea cele mai bune condiții pentru a se dezvolta. Așadar, dacă vrei să ai parte de o producție bogată de legume și fructe, iar acestea să ajungă rapid la maturitate, mai ales în sezonul rece, apelează cu încredere la un solar gradina. Pe de altă parte, pentru prelucrarea pământului, o să îți prindă bine un tractor, o motosapă, un motocultor și un sistem de irigații, plus o pompă submersibilă. Acum depinde și de ce planuri de afaceri ai și care este suprafața pe care o ai la dispoziție, dar și de cantitatea pe care vrei să o recoltezi.
Plănuiește totul cu atenție
Mai precis, adaptează-te cu privire la produsele pe care vrei să le vinzi și la serviciile pe care vrei să le prestezi, fiindcă este necesar să ții cont de anumite criterii. De exemplu, dacă vrei să crești animale, trebuie să te interesezi cu privire la furajele și hrana de care au nevoie, de medicamentația necesară sau cum ai de gând să depozitezi și să păstrezi produsele obținute de pe urma lor.
La fel și în cazul fructelor, legumelor sau cerealelor: ține cont de tipul de sol de care ai nevoie, de dăunători sau de îngrășământul pe care trebuie să-l folosești. Pe de altă parte, este necesar să ai și piață de desfacere. Plus că, odată ce vei deveni comerciant, trebuie să obții anumite certificări și avize. De asemenea, pregătește-te temeinic cu privire la domeniul agriculturii. Citește, informează-te sau cere sfatul altor agricultori și fermieri, ca să eviți anumite greșeli ori să dobândești detalii cheie cu privire la afacerea ta.
Pe lângă acești factori, mai ține cont și de condițiile meteo, mai ales de cele nefavorabile, pe termen lung, precum seceta, inundațiile sau grindina, din cauza cărora cultura îți poate fi afectată. De asemenea, ia în calcul și subvențiile. Totodată, studiază și concurența, ca să știi cum să îți gestionezi business-ul. E bine să ții cont de fiecare aspect, oricât de insignifiant ar părea, fiindcă nu îți dorești să regreți deciziile luate. Așadar, fă-ți un plan de afaceri coerent, stabilește-ți un buget suficient de mare și apucă-te de treabă. Ai răbdare și gândește pragmatic, pe termen lung, scrie Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News