Sfatul psihologului. Cum ne comportăm în mediul online
Psihologul Mihai Copăceanu a oferit o listă de sfaturi cu privire la modul în care ar trebui să ne comportăm online.
"1. Fii discret. Nimeni nu trebuie să știe cele mai profunde și cele mai personale gânduri ale tale. Respectă-ți trăirile!
2. Păstrează o siguranță personală, nu posta detalii de viață personală, programul tău, locația ta, locurile pe care le frecventezi, detalii despre domiciliul tău, etc. Recomand de ex, să postezi o poză din concediu, după ce te-ai întors din concediu.
3. Nu posta afirmații furioase care intensifică emoțiile negative, nu scrie la furie, supărare și ”nervi” si nu intra în unele discuții controversate, sensibile, răutăcioase și agresive când emoția si limbajul escaladează ajungând să exprimi lucruri regretabile, să te transformi în ceea ce nu dorești.
4. Evită discuțiile despre sex. Blochează pe oricine te face să te simți inconfortabil. Desigur nu posta imagini cu conținut sensibil, adică imagini cu părți intime ale corpului tău ( ” chiar dacă la început ți-a inspirat încredere”). Sunt milioane de conturi false. Nu răspunde, nu trimite nimănui imagini sau video-uri cu aspecte intime (sau discuții intime) care pot deveni compromițătoare sau poți fi șantajat.
TE-AR PUTEA INTERESA ŞI Singurele sfaturi date de psihiatru în cazul depresiei. Dr. Simona Trifu: Ideal este să nu îi spui niciodată pacientului ce să facă
5. Nu publica informații legate de munca ta deoarece poate fi o încălcare a politicii de confidențialitate. Nu posta afirmații care să lezeze integritatea și demnitatea oricărei altei persoane.
6. Acțiunile online au consecințe. Poți fi tras la răspundere pentru ceea ce ai scris pe facebook, acum sau mai târziu. Poți fi sancționat în multe moduri. E un spațiu public. Poți revizui periodic pozele sau postările care te pot incrimina. Sunt ”dușmani” care cu intenție fac un print+screen pentru ca mai târziu să scoată de la sertar și să te denigreze. Fii responsabil ! fii ponderat!
7. Scrie cu politețe și bunătate. Scrie cu eleganță, onoare, cu bun simț, atenție și respect față de cititorii tăi. Păstrează pagina ta curată și nu încuraja ura și comentariile răutăcioase pe contul tău (poți folosi delete sau block)
8. Nu publica poze cu minorii dacă nu reprezintă siguranță. Asigură-le copiilor tăi dreptul la viață privată și protecție și o copilărie frumoasă și fără riscuri. Deși îmi spui că nu ai un cont public, că e doar pentru prieteni când văd că ai 4000 de prieteni cum poți fi sigur de buna intenție a tuturor ?
9. Ia o pauză înainte să postezi. Scrie mai târziu. Gândește'te dacă merită? La ce folos? Care este scopul tău? Ce comentarii vei atrage? Și încă ceva: revizuiește exprimarea corectă, gramatica sau dacă ceilalți ar înțelege sensul corect al afirmației tale.
10. Și în final : ceea ce nu vrei să faci în față, nu posta nici online!!!", a scris psihologul Mihai Copăceanu pe Facebook.
TE-AR PUTEA INTERESA ŞI Nu ai chef să faci nimic? Sindromul Burnout: Iată ce trebuie să faceți pentru a face față
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News