Sfatul nutriționistului pentru masa de Paște
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Askar Abayev, de la Pexels
Fotografie creată de Askar Abayev, de la Pexels
O masă copioasă, cu alimente grele pentru digestie, mai ales după o perioadă de post, poate duce la complicații pentru sănătate și la stări de rău. 

Nutriționistul Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu mâncăm foarte multe preparate la o singură masă și să prelungim timpul între acestea. 

"La capitolul mic dejun, cel mai indicat este drobul. Fiind un preparat din organe de miel sau pui fiert, amestecate cu multe verdețuri și apoi făcute la cuptor, fără multă grăsime, este și o bogată sursă de proteine. Ca garnitură ar trebui să facem o salată din legume proaspete, beneficul ou fiert, care este o esență de nutrienți, ajută ficatul și digestia. Cașul poate fi adăugat fără probleme, fiind considerat un tip de brânză slabă. Pentru prânz indicată este ciorbă de miel făcută cu borș.

Despre stufat numai de bine, ceapă și usturoiul din belșug, este plin de fibre și foarte sănătos. La cină avem friptură de miel la cuptor cu vin și mirodenii, pe care de altfel o putem mânca și rece. Că variantă altenativă a mezelurilor, punem lângă ea un mix de salată verde din belșug, ceapă verde, castraveți și chiar roșii”, a spus medicul nutriționist la Vorbește Lumea.

Un alt medic nutriționist, Adina Rusu, recomandă să ne planificăm meniul astfel încât să nu facem asocieri alimentare care să fie greu de digerat.

„Este indicat să nu asociem alimentele foarte grase la aceeaşi masă, cum ar fi salatele cu maioneză şi preparatele din carne cu multe grăsimi. De asemenea, nu este indicat consumul unor cantităţi mari de alcool, iar băuturile îndulcite ar trebui evitate.

În ceea ce priveşte dulciurile, indicat ar fi să ne limităm doar la preparatele tradiţionale, cum sunt cozonacul şi pasca, pe care le putem consuma, în porţii mici, la gustările dintre mese”, a explicat dr. Adina Rusu, medic nutriţionist, potrivit Ziarul de Iași.

Chiar dacă vom consuma cantităţi mai mari de alimente la masa de sărbătoare, medicii subliniază că înfometarea ulterioară nu este o soluţie pentru a „compensa” acest consum. Indicat este să revenim treptat la o alimentaţie echilibrată, săracă în grăsimi şi în zaharuri, fără prăjeli sau alimente procesate. Este important să nu adoptăm brusc o alimentaţie extrem de restrictivă, pentru a nu trece organismul dintr-un dezechilibru în altul, de la prea multă mâncare la prea puţină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel