Sfat pentru românii din SUA: Dacă vrei să fii eficient, înveţi regulile jocului de acolo
Bogdan Banu, liderul comunităţii de români din Washington DC, a vorbit într-un interviu pentru DC NEWS despre comunitatea de români din SUA şi despre lucrurile pe care ar trebui să le facă aceasta pentru a deveni mai eficientă.
"Ca şi comunitate, dacă vrei să fii eficient, trebuie să înveţi să joci după regulile de acolo. Trebuie să înţelegi sistemul. Nu prea mai văd implicare activă la români. Eu asta sper că putem face acolo, să motivăm românii să iasă la vot în SUA. Să spună "eu sunt un româno-american care votez", să îi invite pe politicieni la biserică, la evenimentele din comunităţi, pentru că ei sunt mai mult decât bucuroşi să poată da mâna cu 100 de potenţiali alegători. La bisericile greceşti, în mod curent politicienii locali vin după slujbă să participe la o oră socială", a explicat Bogdan Banu la DC NEWS TV.
Cel mai susținut partid de comunitatea românească
"Nu ai multe opţiuni politice în America şi atunci eu le explic prietenilor... când ești în România, poţi să ai trei, patru puncte cheie care sunt pe agenda ta politică şi, în funcţie de asta, să îţi alegi o preferinţă politică. În SUA ,trebuie să îţi alegi care este temă ta cheie. Este accesul la medicină preventivă, vizavi de avorturi, este dreptul de a purta armă, este politica externă, apărarea... Şi atunci, în funcţie de asta, vezi care partid este de-o parte şi de alta", a spus Bogdan Banu (Romanians of DC), la DCNews TV.
"Comunitatea românească din SUA este mai conservatoare"
"Politica externă interesează elitele. Acolo, vedem interes vizavi de ce înseamnă politica externă. Dar să nu ai experienţă de politică externă, ca politician american, este totuşi un dezavantaj mare. (...) În general, comunitatea românească din SUA, dacă vorbim per ansamblu, este o comunitate care sprijină Partidul Republican, pentru că este o comunitatea mai conservatoare. În general, comunitatea, acolo unde există, există în jurul bisericilor. Avem un procentaj foarte mare de români care aderă la religii neoprotestante, semnificativ mai mare faţă de ceea ce vedem în România - undeva în jurul a 40% din comunitatea românească. Dacă ne uităm şi la numărul de biserici, probabil chiar mai multe decât bisericile ortodoxe sunt aceste biserici neoprotestante care votează, practic 90%, în favoarea partidului republican.
Dar aş spune că nu există, totuşi, o defalcare a comunităţii pentru că realitatea este că votezi în funcţie de mediul în care trăieşti. În cazul românilor din Washington DC, se votează cu partidul democrat. Şi românii din New York probabil votează preponderent democrat, şi românii din Chicago la fel. Eşti influenţat de mediul în care trăieşti, pentru că, vrei sau nu vrei, discuţiile pe care le ai şi modul în care gândeşti despre ce se întâmplă în realitatea de acolo este influenţată de realitatea de care te izbeşti", a mai declarat Bogdan Banu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News