Sfârșitul banilor cash?! Un ministru din Germania promovează „euro digital“, un proiect care nu ar mai proteja confidențialitatea oamenilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Christian Lindner, ministrul de Finanțe al Germaniei, a început să promoveze „euro digital“, un proiect care este contestat la scară largă pentru că ar duce la pierderea confidențialității.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a pronunțat în favoarea introducerii „numerarului digital”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”.

Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, declarând că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel.

Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a subliniat Lindner.

Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului.

„Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut”, a adăugat el.

Banii digitali au numeroși contestatari

Cash rămâne cea mai populară formă de plată în Germania, iar mulți cetățeni îl apreciază pentru confidențialitatea pe care o oferă. Anul acesta, în Austria, peste 500.000 de austrieci au semnat o inițiativă de modificare a COonstituției pentru consacrarea dreptului de a plăti în numerar.

„Euro digital” ar reprezenta bani de la banca centrală emiși digital, care ar fi acceptați alături de bancnote și monede euro, potrivit publicației de știri germane Junge Freiheit.

„Cu un euro digital ar exista o altă opțiune de plată din care să alegeți. Ar facilita plata, contribuind la accesibilitate și incluziune”, se arată pe site-ul Băncii Centrale Europene.

Criticii monedelor digitale ale băncilor centrale susțin că acestea vor fi lansate la început ca prietenoase cu confidențialitatea, dar potențialul de abuz este enorm. Ei susțin, de asemenea, că, pentru ca populația să accepte monede digitale, trebuie să li se ofere mai întâi opțiunea atât a numerarului, cât și a monedei digitale, înainte ca numerarul să fie complet eliminat.

Cea mai recentă propunere a BCE arată, de asemenea, că vor exista încercări de a supraveghea unde merg banii și cum sunt utilizați. Spre deosebire de alte monede digitale, cum ar fi Bitcoin, BCE susține că ar exista probabil o cerință de acceptare pentru comercianți, dar ar facilita și pentru banca centrală urmărirea fluxurilor de bani.

Din 2021, Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale ale statelor membre euro au studiat implementarea unei astfel de monede digitale. Revizuirea este programată să dureze până în octombrie 2023. După aceea, Consiliul guvernatorilor BCE va decide cum să procedeze cu proiectul, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel