Sfântul Vasile cel Mare 2021. Ce este INTERZIS să faci în prima zi a Anului Nou
În Biserica Ortodoxă, Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai populari sfinţi, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. El este considerat „păzitor de duhuri rele”.
Cine a fost Sfântul Vasile
Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima a zi a anului, a trăit între anii 330 şi 379 şi a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii şi unul din cei trei arhiepiscopi de seamă, răsăriteni, ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz ("Teologul") şi Ioan Gură de Aur. El s-a născut în Pont şi a murit în Cezarea.
Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrina şi fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinţi.
În viziunea lui, scopul credinţei este acela de a se uni şi mai mult cu Dumnezeu, Care este Începutul şi Sfârşitul, precum şi de a intensifica asemănarea cu El. Şi întâlnirea şi unirea lui cu Dumnezeu în viaţa veşnică a survenit repede, la nici 50 de ani. Cu o sănătate şubredă, epuizat de muncă şi chinuit de boală, Sfântul Grigorie de Nyssa sugerează că acesta ar fi suferit de o afecţiune severă a ficatului. Sfântul Vasile a fost chemat la Dumnezeu la 1 ianuarie 379, potrivit basilica.ro.
Sfântul Vasile cel Mare este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sfântul Vasile cel Mare 2020. Tradiţii şi obiceiuri
În tradiţia populară, se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea există obiceiul de a ura de 1 ianuarie.
Există multe obiceiuri şi tradiţii legate de prima zi din noul an, în care se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, prima persoana care trebuie să intre în casă trebuie să fie neapărat bărbat. În caz contrar, anul va fi sărac.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.
Tradiţia populară mai spune că ai noroc tot anul dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.
Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Iar dacă dormi în această zi, rişti să fii leneş tot anul.
Pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară.
În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.
Se mai spune că, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.
Pe 1 ianuarie copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. Deşi sorcova era confecţionată, la început, din rămurele de pomi fructiferi sau din trandafiri, în prezent, ea este făcută din hârtie colorată şi beteală, scrie Mediafax.
În traditia populară se mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News