Sfântul Ştefan, ocrotitor al bolnavilor, celebrat în a treia zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie. Ciachir: A fost omorât cu pietre
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc, luni, 27 decembrie, pe Sfântul Arhidiacon Ștefan. Scriitorul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre însemnătatea acestei sărbători.

Pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Într-un interviu pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre Sfântul Arhidiacon Ștefan și a spus că acesta, împreună cu Sfânta Muceniță Tecla, sunt primii martiri creștini:

„Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza până prin secolul al IV-lea. Ulterior, s-au despărțit, Crăciunul fiind nașterea, Boboteaza fiind epifania, arătarea Sfântului Duh. Ceea ce trebuie remarcat e legat de faptul că a treia zi de Crăciun coincide cu martirul primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Se spune că Sfântul Apostol Pavel a păzit hainele celor care l-au lapidat, care l-au omorât cu pietre. El e prăznuit în a treia zi de Crăciun, iar cu ele începe martirajul fără sfârșit. Prima martiră de gen feminin a fost Sfânta Muceniță Tecla. Aceștia sunt primii martiri ai Creștinismului, chiar odată cu apariția lui, iar Pavel, din prigonitor, a devenit cel mai mare mărturisitor al lui Hristos“, a spus, pentru DC News, Dan Ciachir. (mai multe detalii AICI).

Ce obiceiuri sunt comune de Sfântul Ștefan

O icoană a Sfântului Arhidiacon Ștefan, sfințită în ziua prăznuirii sale și adusă în casă, ajută la rezolvarea problemelor de sănătate și ajută la rezolvarea conflictelor de natură juridică. Se spune că Sfântul Ștefan te ajută să rezolvi conflictele cu persoanele foarte orgolioase. De asemenea, în ziua de 27 decembrie se fac pomeniri pentru cei care au avut decese dramatice, după care pachetele se împart doar persoanelor care poartă numele Sfântului Ștefan.

În anumite zone din Oltenia și Muntenia se prepară „pâinicile șui Ștefan“/ Acestea se aseamănă cu cozonacul, sunt rotunde și se ung cu miere. Simbolul acestora sunt pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan, primul martir creștin.

Lucruri de evitat pe 27 decembrie

Călătoriile în zone montane și în locuri izolate, care pot fi primejdioase, este bine să fie evitate de ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan. Deplasările în această zi sunt considerate sfidătoare la adresa sfântului. Este de bun augur dacă pe 27 decembrie dăruim icoana Sfântului Ștefan însoțită de o candelă aprinsă în memoria celor decedați. Pentru a avea spor în casă, Sfântul Ștefan trebuie cinstit așa cum se cuvine.

Sfântul Arhidiacon Ștefan, prăznuit la Putna de Adrian Păunescu și Cenaclul Flacăra

În perioada comunistă, în a treia zi de Crăciun, mii de persoane se adunau la Mănăstirea Putna pentru a-l prăznui pe Sfântul Ștefan. Evenimentul era organizat de Adrian Păunescu și Cenaclul Flacăra, iar locul era ales deoarece acolo este îngropat domnitorul Ștefan cel Mare. Deși acesta este prăznuit pe 2 iulie (mai multe detalii AICI), ziua de 27 decembrie aducea la Mănăstirea Putna la fel de mulți credincioși ca în ziua morții lui Ștefan cel Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel