Sfântul Sinod al BOR, decizie privind BOTEZUL. Dan Ciachir: Nu se putea o rezolvare mai bună
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit pentru DC News despre decizia luată de BOR privind Taina Botezului. 

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a explicat în exclusivitate pentru DC News decizia luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, privind Taina Botezului. 

”Sfântul Sinod a luat o decizie legată de botez. Nu se schimbă nimic, dar este în spiritul ortodox, în spiritul acestei Taine. Va fi nevoie de mai multă atenție din partea tuturor, a nașilor, părinților, preoților. Copilul va fi examinat medical. E ca și cum ai circula cu același automobil cu care s-a întâmplat un accident, dar cu mai multe verificări tehnice. Mașina rămâne aceeași. Este în spiritul ortodoxiei, nu se schimbă nimic, ci se îmbunătățește modul de administrare a acestei Taine, prin care ajungi creștin. Sinodul a procedat foarte bine și nu își avea rolul o anumită ieșire a unui episcop care își căuta reclamă. Taina rămâne așa cum a fost. Administrarea, în esență, este aceeași. Nu se putea o rezolvare mai bună”, a declarat Dan Ciachir pentru DC News

Sfântul Sinod al BOR, din care fac parte 55 de episcopi, arhiepiscopi și episcopi vicari, s-a reunit astăzi, iar primul subiect discutat a fost modul în care se va desfășura în continuare Taina Botezului, după incidentul grav de la Suceava. 

Amintim că, la Suceava, un copil a murit după ce a fost botezat, iar la autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

VEZI ȘI: Eugen Tănăsescu: Taina Botezului nu se poate modifica doar de BOR

Patriarhia Română a confirmat 

În urma celor publicate de DCNews, Patriarhia Română a confirmat decizia printr-un comunicat de presă.

”Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuţiile, îngrijorările şi neînţelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei "afundări" din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel