SFÂNTUL NICOLAE. Obiceiuri și tradiții Sf. Nicolae 2018
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae
Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii, Moş Nicolae, este aşteptat cu nerăbdare de copii în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

În tradiţia populară, luna decembrie se numeşte Undrea. Denumirile populare - Andrea, Indrea şi Undrea - păstrează amintirea Sfântului Apostol Andrei, prăznuit în ultima zi a lunii noiembrie. În cursul acestei luni se află începutul iernii, atât în Calendarul oficial (1 decembrie), cât şi în Calendarul popular (6 decembrie, Moş Nicolae) şi în Calendarul astronomic (ziua solstiţiului de iarnă).

SFÂNTUL NICOLAE: Obiceiuri și tradiții Sf. Nicolae. Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit şi "Făcătorul de minuni", patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apa lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În alte regiuni fețele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

SFÂNTUL NICOLAE: Obiceiuri și tradiții Sf. Nicolae. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casa căreia repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

SFÂNTUL NICOLAE: Obiceiuri și tradiții Sf. Nicolae. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie că ghetulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău.

SFÂNTUL NICOLAE: Obiceiuri și tradiții Sf. Nicolae. Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel