Sfânta Parascheva - 14 octombrie. Rugăciune PUTERNICĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto DC News
Foto DC News
Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 14 octombrie. 

De 370 de ani Cuvioasa Parascheva ocroteşte Iaşul şi întreaga Moldovă, dar și întreaga Românie, sute de biserici de pe întreg cuprinsul ţării având hramul Sfintei.

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. Îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri.  

Rugăciune puternică

'Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.'

Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru iertarea păcatelor

'Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!'

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind focuri cu scopul de a îndepărta spiritele rele. De asemenea, ciobanii consideră că iarna care vine va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite sau urmează o iarnă blândă dacă acestea stau răsfirate.

Dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, anotimpul de iarnă va veni mai repede. În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. O altă tradiție spune că gospodarii să facă pregătiri și să își cumpere cojoace pentru sezonul rece.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, se mai spune în popor că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, 14 octombrie, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, măsuri despre organizarea pelerinajului la Sfânta Parascheva din acest an

- pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și a fost depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

- va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.

- de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

- cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în Catedrală.

- slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.

- în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

- în data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel