Sfânta Maria, 15 august 2022. De ce să nu spui „La mulţi ani"
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie de la Craig Adderley: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/design-interior-interior-la-mul-i-ani-design-1543762/
Fotografie de la Craig Adderley: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/design-interior-interior-la-mul-i-ani-design-1543762/
Pe 15 august 2022 este Sfânta Maria - Adormirea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creştine.

Biserica Ortodoxă marchează, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) şi Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani", deoarece de Adormirea Maicii Domnului a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria. Pe data de 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, se fac urările de ”La mulţi ani”, atunci când se cinsteşte Naşterea Maicii Domnului.

De Sfânta Maria se merge la biserică şi se participă la slujbă. Potrivit tradiţiilor, ziua de 15 august este ultima în care mai poţi culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.

VEZI ȘI: De Sfânta Maria, 15 august, încă o sărbătoare mare. Moment important pentru creștinătatea ortodoxă

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), marcată pe 15 august 2022, este una dintre cele mai importante sărbători creştine.

De asemenea, tot pe 15 august, se împlinesc 505 de ani de la târnosirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș.    

Pe 15 august, când e o mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului, s-a târnosit acum 505 de ani catedrala de la Curtea de Argeș. A fost un moment important. Cadetrala a fost construită între 1514 și 1517 sub Neagoe Basarab.

Despre acest subiect ne-a vorbit și scriitorul Dan Ciachir.

”Neagoe Basarab, principele canonizat, cunoștea bine Constantinopolul care era ocupat de turci din 1453, dar rămânea doar simbolic capitala creștinătății. Neagoe Basarab s-a inspirat din marile clădiri din Constantinopol, el era și un om foarte cultivat. La sfințirea Curții de Argeș, în fruntea ierarhilor care au slujit s-a aflat Patriarhul Ecumenic venit la Curtea de Argeș împreună cu patru mitropoliți și cu mulți clerici, printre care aproape toți stareții de la Sfântul Munte.

A fost un prilej de mare fast de dimensiuni aproape bizantine care s-a petrecut atunci. Tot atunci, în august 1517 a fost canonizat primul sfânt pe pământ românesc. Doar că el era canonizat de Patriarhia Ecumenică și era grec.  

După 450 de ani, în 1967, Patriarhul Iustinian într-o epocă de liberalizare și propice bisericii, a repetat într-un fel marile festivități de la Curtea de Argeș. Atunci au venit reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, dar și ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, rusă, bulgară, greacă.  În același ani, în octombrie, sosește, după sute de ani, un Patriarh Ecumenic în funcție, e vorba de Patriarhul Athenagoras care era aromân după tată”, a explicat Dan Ciachir pentru DC News. 

VEZI ȘI: 15 august 2022, zi liberă. Urmează o minivacanță de trei zile

Urmează o minivacanță de trei zile.

Luni, 15 august 2022, este zi liberă legală, de Sfânta Maria. Dat fiind faptul că 15 august pică luni, urmează o minivacanță pentru că sărbătoarea vine după weekend. Așadar, românii nu vor munci sâmbătă, duminică și luni.

Nu toată lumea va fi liberă. Deși în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Mai exact, este vorba despre persoanele ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel