Sezonul gripei se va suprapune cazurilor de COVID-19 din această iarnă. Avertismentul epidemiologilor americani
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Epidemiologii americani susțin că sezonul gripei se va suprapune cu ultimul val de COVID-19. 

Sezonul gripei ar putea începe și suprapune cu ultimul val de COVID-19, spun Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citate de CNN. În timp ce răspândirea gripei este foarte scăzută în Statele Unite, aceasta începe să își facă simțită prezența și sunt suficiente indicii care susțin existența unui sezon gripal în iarna 2021-2022. 

Este aproape imposibil de prezis cum va arăta un sezon de gripă, dar Lynnette Brammer, șeful echipei CDC de Supraveghere a Gripei, a spus că rapoartele despre mai multe cazuri de gripă au atras atenția echipei sale și s-au gândit că următorul sezon de gripă ar fi revenit după primul său an de pauză.

„Activitatea generală a gripei este încă foarte scăzută. Începe să crească doar puțin”, a spus Brammer pentru CNN. „Asta ne dă indicii că sezonul gripei poate începe”.

Gripa poate ucide și 60.000 de oameni în SUA

CDC estimează că, în funcție de sezon, gripa poate ucide între 12.000 și 61.000 de oameni pe an în Statele Unite. În prima săptămână a lunii noiembrie, 14% dintre decese au fost atribuite gripei, pneumoniei sau COVID-19. Doar 0,3% dintre probele testate au revenit pozitive pentru gripă săptămâna trecută, a constatat CDC, și doar 295 de persoane au fost spitalizate pentru gripă.

CDC a confirmat că ajută oficialii din sănătate să investigheze un focar de peste 500 de cazuri în rândul studenților de la Universitatea din Michigan. Acesta este cel mai mare focar de gripă unic de până acum. Brammer a spus că mai multe cazuri de gripă par să fi apărut în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 24 de ani.

Fiecare sezon de gripă este diferit

„De multe ori, se poate ca gripa să apară mai întâi la grupele de vârstă mai tinere și apoi se poate răspândi la grupele de vârstă foarte tinere și apoi la cei cu o vârstă mai mare. Nu se întâmplă întotdeauna așa”, a spus Brammer. „Fiecare sezon de gripă este diferit”.

„Gripa este complicată deoarece circulă mai multe tipuri și tulpini diferite. Chiar acum”, a spus Brammer, „o tulpină cunoscută sub numele de H3N2, care există de zeci de ani, este cea care infectează oamenii. Vaccinurile împotriva gripei protejează, de asemenea, împotriva unei tulpini cunoscute sub numele de H1N1, care a apărut și a provocat o pandemie ușoară în 2009, precum și a două tulpini de gripă B”.

CDC recomandă ca populația cu vârsta mai mare de șase luni să se vaccineze antigripal în fiecare an.  Virusul suferă mutații și formularea este adesea modificată, dar și pentru că imunitatea oamenilor scade de la an la an, în ciuda vaccinării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel