Sezonul alergiilor la ambrozie. Dr. Tudor Ciuhodaru, 10 lucruri care vă pot salva viața
Dr. Tudor Ciuhodaru a transmis un mic ghid de care trebuie să țineți cont în cazul în care sunteți alergic la ambrozie, subliniind că o mare parte dintre cei doar alergici pot să fie și la polenul de ambrozie.
Dr. Tudor Ciuhodaru avertizează că persoanele cu diverse alergii pot să fie alergice și la ambrozie, care este în plin sezon de înflorire, și transmite un ghid cu 10 lucruri care ”vă pot salva viața”.
”Ambrozia poate face (din nou!) noi victime. E în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe.
Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.
(Mic) ghid de supraviețuire - 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în Parlament) e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:
1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).
2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.
3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.
4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.
5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.
6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.
10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.
Nu uitați (mai ales în această perioadă)
De asemenea, dr. Ciuhidaru a publicat și câteva date importante de reținut, mai ales în această perioadă.
”1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.
2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.
3. Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru generarea și răspândirea polenului.
4. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.
5. Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.
6. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
7. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru.
Citește și: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment privind înţepăturile de ţânţari. Europa este în alertă maximă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News