Data actualizării:
Data publicării:

Sezon secret pentru turism în Europa. Prețuri mai mici și liniște

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Turismul poate fi mai frumos când nu este în plin sezon.

Vara ar putea fi cel mai popular anotimp pentru turism în Europa, dar cu greu promite o experiență răcoroasă și liniștită.

Cine poate uita protestele din această vară împotriva turismului excesiv din Barcelona și Mallorca, incendiile de vegetație care au făcut ravagii în Grecia în timpul celor mai fierbinți luni iunie și iulie din istoria țării și semafoarele pentru selfie pentru a ajuta la controlul mulțimilor pe străzile aglomerate din Roma și Florența?

Pentru turiștii care doresc să evite toate acestea - precum și să transpire mai puțin la propriu și financiar - bun venit în sezonul secret al Europei.

De la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii decembrie, sezonul de mijloc pentru călătoriile în Europa vine cu mai puțină aglomerație, temperaturi mult mai confortabile în locuri care devin extrem de fierbinți în timpul lunilor de vară și prețuri în scădere la biletele de avion și cazare.

Prețuri mai mici

„Cea mai ieftină perioadă pentru a zbura în Europa este de obicei de la mijlocul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie. Prețurile biletelor de avion în timpul acestor opt sau nouă săptămâni vor fi, de obicei, cu aproximativ 40% mai mici decât prețurile în perioada de vârf a verii, în iunie”, a declarat Hayley Berg, economist principal la platforma de călătorii Hopper.

Datele platformei arată că tarifele medii de cazare pe noapte în primele 10 orașe pentru călătorii în Europa (inclusiv locuri precum Amsterdam, Paris și München) scad cu 27% în decembrie față de iunie, când turismul este la apogeu.

Pentru americanii care nu sunt obligați să petreacă în SUA o vacanță axată pe familie și curcan, chiar și săptămâna Zilei Recunoștinței poate fi considerată sezonul de mijloc pentru călătoriile în Europa, a declarat Katy Nastro, de la site-ul de călătorii Going.

„Pentru că atât de mulți oameni sunt concentrați pe călătoriile interne din cauza sărbătorii de Ziua Recunoștinței, prețurile interne cresc. Dar partea bună este că deplasările internaționale, și anume în Europa, devin de-a dreptul ieftine din cauza companiilor aeriene care reduc tarifele în speranța de a umple locurile”, a spus ea.

Perioada dintre ultima săptămână din noiembrie și primele două săptămâni din decembrie este un alt moment bun pentru ofertele de cazare în destinațiile europene, a declarat Nastro, citând această perioadă ca fiind „calmul dinaintea furtunii din perioada sărbătorilor de iarnă”.

Ea a recomandat să se încerce să se călătorească înainte de săptămâna 16 decembrie, când prețurile generale încep să crească.

Schimbarea perioadei

Jack Ezon, fondatorul agenției de turism EMBARK Beyond, a declarat că a observat recent o schimbare de 22% în ceea ce privește clienții care călătoreau în mod tradițional în Europa în lunile de vară și care aleg acum să o viziteze în sezoanele intermediare de primăvară sau toamnă.

El atribuie această tendință faptului că verile au devenit insuportabil de călduroase în multe locuri, prețurile sunt cu aproximativ 40% până la 50% mai mari în destinațiile europene populare în timpul verii și faptului că turismul excesiv a afectat atât de multe locuri.

Printre cele mai bune locuri pe care Ezon le indică clienților pentru călătoriile de toamnă se numără Madrid, Barcelona și Irlanda - unde nu este nici prea cald, nici prea frig toamna și unde puteți evita hoardele de turiști de vară. Un alt loc minunat pentru toamnă? Principatul Monaco, care se învecinează cu Riviera Franceză.

„Deși cluburile de pe plaja din St. Tropez sunt închise, Monaco este cu adevărat o destinație pe tot parcursul anului, cu o vreme frumoasă și blândă până în decembrie”, a declarat Ezon, adăugând că mica țară de pe coasta de nord a Mării Mediterane oferă cumpărături, mese excelente și acces la o natură uimitoare în apropiere.

Madeline Steuber, consilier la Virtuoso și co-fondator al Steuber Travel Group, a declarat că a fi flexibil cu călătoriile în sezonul de mijloc poate duce la cele mai bune prețuri la cazările de lux, precum și la o experiență de călătorie mai satisfăcătoare în general.

„Îi încurajăm pe mulți dintre clienții noștri care doresc să călătorească în ceea ce noi numim perioada festivă, adică la sfârșitul lunii decembrie, să ia în considerare mutarea datelor lor în săptămâna de după Ziua Recunoștinței până în primele două săptămâni din decembrie. Putem obține ghizi premium, șoferi premium și hoteluri excelente la prețuri pur și simplu mai mici pentru același produs decât cele pe care le-ar plăti pentru acestea în timpul verii”, a spus ea.

Steuber indică croazierele fluviale în Europa ca fiind o opțiune bună de toamnă pentru a acoperi o mulțime de terenuri, inclusiv cheltuielile cu mâncarea și băuturile. Săptămâna de după Ziua Recunoștinței până în primele două săptămâni din decembrie este cea mai bună perioadă pentru a obține oferte la croaziere fluviale, a spus ea.

Și este un bonus faptul că multe croaziere fluviale de-a lungul Dunării, Mainului și Rinului vizitează piețele de Crăciun în această perioadă a anului.

Una dintre faimoasele piețe de Crăciun din Germania se deschide pe 29 noiembrie la Nürnberg, iar îndrăgita piață de Crăciun de la Strasbourg din Franța se deschide pe 27 noiembrie.

Dincolo de destinațiile obișnuite

Londra, Paris și Roma rămân cele mai căutate destinații europene pentru călătorii, indiferent de perioada anului - inclusiv acele călătorii de sfârșit de an între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii decembrie, a declarat Berg.

Dar destinațiile mai puțin obișnuite din Europa care înregistrează o creștere a cererii (inclusiv pentru căutările din această perioadă a anului) includ Marsilia din sudul Franței, Cipru, Insulele Feroe din Danemarca, Longyearbyen din arhipelagul Svalbard din Norvegia și Helsinki, potrivit datelor Hopper.

Orașele mediteraneene din sudul Franței, Grecia și Cipru rămân temperate în noiembrie și decembrie, iar destinațiile din nordul Europei, inclusiv Insulele Feroe, Finlanda și Norvegia, oferă șansa de a vedea aurore boreale.

„Există cu siguranță o tendință în rândul călătorilor tineri către multe dintre aceste destinații”, a declarat Berg.

Recenta dezvăluire de către platforma Booking a destinațiilor la modă din 2025 a arătat, de asemenea, un interes în creștere pentru orașele unice din Europa, cum ar fi Trieste, Italia; Tignes, Franța; și Villajoyosa, Spania. Site-ul a constatat că aproape două treimi (61%) dintre americani intenționează să călătorească în afara sezonului în anul următor pentru a reduce costul total al călătoriilor lor, potrivit lui Ben Harrell, director general la platforma menționată anterior.

Nastro a spus că, în timp ce coasta croată și Kotor din Muntenegru sunt pline de doritori de soare în timpul verii, sezonul secundar în aceste locuri oferă o intimitate care este, de asemenea, atrăgătoare.

„Festivalurile culturale, uleiul din semințe de dovleac făcut în casă și priveliștile superbe și aproape lipsite de turiști ar trebui luate în considerare”, a spus ea. Ea recomandă însă călătorilor „să se limiteze la orașele mari, deoarece unele orașe mici de la malul mării pot fi închise pentru sezon”.

În timp ce Toscana este în plină expansiune în timpul lunilor toride de vară, lunile noiembrie și decembrie aduc vremea răcoroasă și sezonul trufelor albe. Hoteluri precum Borgo San Vincenzo din Montepulciano, din secolul al XVIII-lea, pot organiza vânători de trufe și vizite la piețele locale de trufe, iar piața de Crăciun ocupă Piazza Grande din oraș începând cu jumătatea lunii noiembrie.

Date și tarife de luat în considerare

Împreună cu biletele de avion, tarifele medii de cazare pe noapte scad dramatic în întreaga Europă la sfârșitul anului, comparativ cu lunile de vârf ale verii.

Datele Hopper arată că tarifele medii pe noapte în orașe precum Paris și Reykjavik scad cu 30% și mai mult la sfârșitul anului, comparativ cu perioada de vârf a verii. La Roma, economiile la tarifele pe noapte ajung la 40% la sfârșitul anului, cu un preț mediu al camerei de 200 de dolari pe noapte.

Asta înseamnă că un hotel la care ați visat dintotdeauna ar putea fi dintr-o dată la îndemână.

„Găsirea disponibilității la anumite bijuterii europene poate fi aproape imposibilă în timpul verii fără o planificare timpurie, dar unele dintre locurile noastre preferate încă au disponibilitate pentru Ziua Recunoștinței”, a declarat consilierul Fora Kim Hannah. Printre aceste proprietăți de lux se numără Adare Manor în Limerick, Irlanda; J.K. Place Roma în Italia; și Grand Hotel Son Net în Mallorca, Spania.

O căutare online de camere la Adare Manor arată tarife de 814 dolari pentru două persoane cu mic dejun pe 28 noiembrie 2024, în timp ce o cameră similară pe 29 iunie 2025 costă aproape dublu, 1524 de dolari.

La Grand Hotel Son Net din Mallorca, o cameră în noaptea de Ziua Recunoștinței din acest an costă 515 euro, în timp ce aceeași cameră pe 19 iunie 2025 (când este necesar un minim de două nopți din cauza sezonului de vârf) costă 1075 de euro, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel