Sezon estival cu record de turişti pe litoral. Cifră impresionantă atinsă după 20 de ani
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Sezon estival foarte profitabil pentru hotelierii de pe litoral. Peste un milion de turişti români şi străini au ajuns pe litoral în vara anului 2016. Estimarea a fost realizată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Un număr atât de mare de turişti n-ar mai fi fost atins de aproximativ 20 de ani. 

Litoralul românesc a fost pur şi simplu luat cu asalt în acest sezon estival. Situaţia tensionată din Turcia a adus staţiunilor româneşti de la mare o importantă creştere a numărului de turişti. Potrivit estimărilor FPTR, în această vară numărul de turişti români a crescut cu 11 %, iar cel al turiştilor străini cu 10 procente. 

"Luna mai a fost o lună cu scădere pentru prima dată după mulți ani, luna iunie a fost o creștere foarte mică, de 2-3%. Creșteri mari am avut în iulie și august, de 16-17%. Per total, până la sfârșitul acestui sezon care se va încheia pe 17 septembrie creșterea este de aproximativ 11% la turiștii români și 10% la turiștii străini, ajungând la peste 950.000 de turiști români pe litoral în structuri clasificate și 50.000 de turiști străini în structuri clasificate. Este pentru prima oară după 20 de ani când depășim cifra de un milion de turiști pe litoralul românesc, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreședintele executiv al FPTR. 

Statisticile Federaţiei arată însă că turiştii petrec mai puţine nopţi la mare. La acest capitol se înregistrează o uşoară scădere, însă este acoperită prin prisma creşterii numărului de turişti. O altă statistică interesantă arată că în medie turiştii cheltuie în medie aproximativ 30 de euro pe zi. 

,,Cheltuiala medie este în jur de 100-120 de lei de persoană pe zi, (...) înnoptările pe litoral, din păcate, anul acesta au scăzut cam cu 0,3 procente față de anul trecut. (...) Această scădere, dar și scăderile din mai și iunie se datorează în primul rând structurii anului școlar. Pentru că turismul de litoral are un specific, este un turism de familie, familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii." A continuat Dragoş Răducan. 

Încasările hotelierilor au crescut cu 15 20 % în acest sezon estival. Operatorii în turism anticipează o nouă creştere a numărului de turişti pe litoralul românesc pentru sezonul estival 2017. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel