Sexism în politică. De ce avem doar 970 de femei care candidează la locale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
olguta-solomon-copy
olguta-solomon-copy

Războiul politic dintre Lia Olguţa Vasilescu şi Antonie Solomon şi replicile dure adresate de candidatul ”macho” repune în discuție problema reprezentării femeii în politică. Oana Băluţă, preşedintele organizaţiei FILIA, consideră că jignirile aduse femeilor în politică din partea bărbaţilor reprezintă o consecinţă a sistemului politic, iar o mare parte din vină o poartă partidele care împiedică femeile să candideze pentru că nu le acordă sprijinul şi promovarea necesară.

"Problema cea mare este că nu se promovează femeile. Nu se promovează înainte de campanie, în interiorul partidului. Problema sexismului în politică ţine tot de partidele politice. Dacă s-ar sancţiona astfel de atitudini prin lege, printr-un cod etic bine definit", consideră Oana Băluţă. "Meritocraţia în politică nu funcţionează. Se tot impune mitul că femeile nu au competenţe. Au competenţe, dar pentru a intra în bătălia politică ai nevoie de altfel de competenţe decât cele profesionale. Este nevoie de anumite relaţii, de sprijin, iar femeilor li se îngrădeşte accesul".

Problema care se pune în acest moment este cea de sistem. "Partidele vor găsi mereu o portiţă să fenteze intrarea femeilor în politică. Vă dau un exemplu. Când alegeam pe liste, PRM şi UDMR au găsit o şmecherie fabuloasă. Îşi punea femei pe locuri eligibile, dar în locuri unde nu aveau electorat. Spre exemplu PRM îşi punea femei în Harghita sau Covasna. Deci, nicio şansă. Dacă se vorbeşte de reformarea clasei electorale, a sistemului, ar trebui să se ia în calcul şi această problemă".

Ce spune statistica la alegerile locale de duminică

În cazul primăriilor de municipii, oraşe sau comune au fost depuse 970 de candidaturi ale femeilor. Chiar dacă numarul pare considerabil, femeile reprezintă doar 6,8 la sută din candidatii la funcţia de primar. Cele mai multe sunt membre ale partidului lui Dan Diaconescu (221), la care se mai adaugă competitoarele din partea USL (90). PDL a înregistrat 122 de candidaturi din partea femeilor la primarii, UNPR (84), PRM (79) şi UDMR (12).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel