Data publicării:
Severitatea efectelor adverse ale vaccinului COVID-19 ar fi asociată cu un mai bun răspuns imun
Un studiu a demonstrat că apariția efectelor secundare la vaccinul COVID-19 poate indica un bun răspuns imun.
Potrivit unei noi cercetări, persoanele care au raportat reacții adverse la vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna împotriva Covid-19, cum ar fi febră, frisoane sau dureri musculare, au avut în majoritatea cazurilor un răspuns mai bun al anticorpilor după vaccinare. Apariția unor astfel de simptome după vaccinare este asociată cu răspunsuri mai bune ale anticorpilor în comparație cu durerea sau erupția cutanată la locul injectării sau fără niciun alt simptom, sugerează lucrarea publicată vineri în jurnalul JAMA Network Open.
„În concluzie, aceste descoperiri susțin reformularea simptomelor postvaccinare ca semnale ale eficacității vaccinului și consolidează liniile directoare pentru administrarea vaccinului la adulții în vârstă”, au scris cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York, Universitatea din Vermont și Universitatea din Boston, conform CNN.
Răspunsul imun nu depinde de apariția efectelor secundare
Dar chiar dacă unii oameni pot avea efecte secundare reduse, localizate sau să nu aibă deloc simptome, vaccinul încă provoacă răspunsuri imune robuste și la aceștia. Aproape toți participanții la studiu au prezentat un răspuns pozitiv la anticorpi după finalizarea unei serii de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna cu două doze.
„Nu vreau ca un pacient să spună că nu a avut nicio reacție, că brațul nu îl dorea, nu avea febră ori că vaccinul nu a funcționat.” Nu vreau ca această concluzie să ajungă acolo”, a spus dr. William Schaffner, profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt și director medical al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase, care nu a fost implicat în noul studiu.
„Acest studiu este mai mult pentru a-i asigura pe cei care au avut o reacție că acesta este sistemul lor imunitar care răspunde, de fapt, într-un mod destul de bun, la vaccin, chiar dacă le-a cauzat un oarecare disconfort”, a spus Schaffner.
CITEȘTE ȘI - Sezonul gripal vine mai devreme în 2022. Avertismentul medicilor britanici
Efectele adverse severe, un semn al eficacității vaccinului?
Cercetătorii au analizat date despre 928 de adulți care au raportat singuri ce simptome au experimentat după ce au primit vaccinări Pfizer/BioNTech sau Moderna Covid-19, precum și rezultatele testelor primite la anticorpii post-vaccinare. Majoritatea participanților erau adulți caucazieni, cu o vârstă medie de 65 de ani. Cercetătorii au descoperit că, după oricare dintre dozele de vaccin, 446 sau 48% dintre participanți au raportat simptome sistemice, în timp ce 12% au raportat doar simptome locale și 40% nu au raportat niciun simptom.
Între timp, reactivitatea anticorpilor a fost observată la 444 sau 99% dintre participanții cu simptome sistemice, 99% dintre cei cu simptome doar locale și 98% dintre cei fără simptome.
„Mulți oameni au speculat de-a lungul anilor dacă oamenii care au avut o reacție severă la vaccin ar putea avea, de fapt, un răspuns imunitar mai viguros”, a spus Schaffner. „Și aceste date ar părea să susțină asta.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News