Data publicării:
Serviciul militar obligatoriu în România? Curtifan are altă opinie: Aceasta cred că va fi soluția
Am discutat cu Tudor Curtifan, analist de politică externă, redactor-șef Defenseromania despre serviciul militar obligatoriu și despre posibilitatea apariției unor noi conflicte în cazul în care Ucraina pierde pe front.
Ce părere aveți despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu?
”Serviciul militar obligatoriu este un subiect controversat, în 2007 scos din lege. Problema armatei române este însă rezerva care este una îmbătrânită, fapt pentru care trebuie găsită o soluție. Cel mai bun exemplu este al Poloniei. Nu cred că este o soluție serviciul militar obligatoriu. Pentru refacerea rezervei există varianta serviciului militar pe bază de voluntariat unde chiar avem o prevedere în Parlament. Aceasta cred că va fi soluția, militarii fiind remunerați cu aproximativ 3 salarii medii brute pe durata serviciului.”
Credeți că un conflict cu Federația Rusă este pe masă?
”Cred că riscul unui conflict între NATO și Federația Rusă e la un nivel scăzut. Nu cred că este posibil un conflict în momentul actual, atâta timp cât Ucraina rezistă pe front. Dacă Ucraina s-ar prăbuși, situația ar fi foarte dificilă mai ales pentru Republica Moldova, care nu e un stat membru NATO”
Ținem să vă reamintim că această regiune separatistă din partea de est a Moldovei, cu o populație majoritară de etnie rusă și ucraineană, și-a declarat independența în 1990, declanșând un conflict înghețat care a durat mai bine de trei decenii. Neînțelegerile referitoare la statutul său și prezența trupelor rusești în regiune continuă să alimenteze tensiuni și să împiedice eforturile de reconciliere și reunificare între Moldova și Transnistria. Deși au existat încercări de mediere și soluționare a conflictului, inclusiv prin intermediul negocierilor la nivel internațional, problema rămâne nerezolvată, având un impact semnificativ asupra stabilității și dezvoltării regionale.
Considerați că un conflict între regiunea Transnistria și Republica Moldova ar putea apărea în cazul în care Ucraina pierde teritoriu?
„Cred că o dezghețare a conflictului cu scopul de a bloca integrarea Moldovei in UE e un scenariu plauzibil pentru Federația Rusă, în cazul în care ar ieși victorioasă din Ucraina. Toate riscurile majore în regiune încep cu colapsarea Ucrainei, iar pentru NATO rezistența Ucrainei reprezintă inclusiv un interes de securitate. Iar toate statele care nu sunt în NATO, mai ales foste republici din URSS, inclusiv cele din Caucaz și Asia Centrală, privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ucraina”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News