Serviciile secrete maghiare, acuzate că scurg informații către Rusia: Este uimitor că nimeni din Consiliul European nu reacţionează. Uniunea Europeană trebuie să învețe să se apere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
UE vrea să ceară monitorizarea situației drepturilor omului în Rusia. Ungaria se opune
UE vrea să ceară monitorizarea situației drepturilor omului în Rusia. Ungaria se opune
Potrivit politicianului francez al Partidului Verzilor, Gwendoline Delbos-Corfield, Ungaria reprezintă o amenințare pentru UE din cauza influenței mari rusești. Aceasta susține că serviciile secrete maghiare scurg informații către ruși. Potrivit reprezentantului PE, este uimitor că nimeni din Consiliul European nu reacţionează la acest fenomen.  

Gwendoline Delbos-Corfield, raportorul pentru afaceri maghiare al Parlamentului European, a participat la o discuție în cadrul evenimentului „Orașe pentru statul de drept”, desfășurat la Primăria din Bruxelles. La eveniment au intervenit Gergely Karácsony, primarul Budapestei, Didier Reynders, comisarul pentru justiție al UE și mai mulți primari ai Federației Orașelor Libere, scrie Euronews Ungaria.

Gwendoline Delbos-Corfield a explicat că evoluțiile din Ungaria sunt îngrijorătoare nu numai din punctul de vedere al corupției și al democrației, dar și pentru că, potrivit acesteia, serviciile speciale maghiare scurg informații către ruși, ceea ce prezintă un risc de securitate pentru întreg blocul comunitar.

"Aş dori să comentez situaţia geopolitică, unde astăzi Ungaria reprezintă o ameninţare concretă. Nu este vorba doar de lupta politică. Nu înţeleg de ce celelalte state membre din Consiliul European nu reacţionează. Acesta este un pericol specific. De ce? În primul rând, pentru că există un singur loc, Budapesta, unde influența rusă încă mai există. Desigur, nu este vorba despre administrația orașului. Știm de ani de zile că organele guvernamentale, serviciile secrete, scurg informații către ruși”, a declarat aceasta.

Potrivit Delbos-Corfield, în fiecare zi sunt publicate articole despre cât de mare este amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru regiune, dar nimeni nu vorbește despre faptul că este implicată și o țară din UE în tot acest joc geopolitic. Politicianul a vorbit, de asemenea, despre cât de răspândite au ajuns informațiile false și manipularea în Ungaria.

„A fost nevoie de doar zece ani pentru a construi acest nivel de dezinformare și acest lucru este uimitor pentru mine. Fidesz a construit ultimele alegeri pe doi pilon. Mai întâi guvernul a manipulat oamenii să creadă că Uniunea Europeană va trimite tineri maghiari la războiul din Ucraina. Al doilea lucru a fost minciuna că Uniunea Europeană se pregătește să le schimbe genul copiilor în școli. Pentru mine este de necrezut că o astfel de informație uimitoare poate exista și se poate răspândi într-o țară și oamenii chiar o cred."

Potrivit Delbos-Corfield, UE a întârziat cu reacția în cazul Ungariei și se teme că procesul nu mai poate fi inversat acolo. Mai degrabă, sarcina UE este de a se asigura că acest proces nu este contagios și nu se răspândește în alte state membre.

"Pentru mine este incredibil ce s-a întâmplat. Problema numărul unu acum este dacă chestiunea asta va deveni contagioasă. Suntem îngrijorați de acest lucru de ani de zile. Și cum putem schimba situația din Ungaria? Este foarte discutabil, deoarece practic totul a fost deja a fost acaparat acolo, totul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel