Data publicării:

Serviciile religioase online, o escrocherie cu iz penal

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Patriarhia Română a trimis, miercuri, un comunicat de presă cu scopul de a atenționa creștinii în legătură cu serviciile religioase false oferite pe internet. Anunțurile se găsesc în mediul online și la mica publicitate. Preoții falși urmăresc escrocarea persoanelor credule prin spovedanie și acatiste online contra cost. 

Autor: Andreea Iconaru

[caption id="attachment_214764" align="alignleft" width="275"] Sursa: Mediafax[/caption]

 În comunicat se arată faptul că din ce în ce mai mulți credincioși sunt înșelați material de pretinse fețe bisericești care oferă servicii religioase pe diverse site-uri. Contra unei sume de bani, creștinii se pot "spovedi", da acatiste ori se pot "curăți" prin ierurgii, adică rugăciuni speciale făcute de preoți sau episcopi. Patriarhii români țin să specifice că aceste Sfinte Taine se oficiază doar în biserică sau acasă, nicidecum pe internet: "Întrucât se constată o creştere a numărului de persoane induse în eroare şi prejudiciate material în urma apelării la servicii religioase oferite prin internet şi mica publicitate de către pretinşi slujitori ai Bisericii".

Și cum să nu cadă în plasă persoanele credule când internetul e plin de astfel de pagini? În urma unei simple căutări pe Google, am descoperit un individ care pretinde a fi preot și care oferă un serviciu religios, inovator chiar. Spovedania la webcam! Pentru a beneficia de acesta, trebuie, mai întâi, să-i trimiți mail la o adresă specificată pe site în vederea stabilirii datei și orei. Până aici, nimic care să dea prea multe de bănuit. Tot pe acel site, am găsit și un link către blogul autointitulatului Părinte, Pafnutie Păƒlmașu. Aflăm că este în căutare de prieteni și relații (!), că este singur, că are ca "hobby-uri" rugăciunea, spovada online și exorcismele. Semnele de întrebare apar când afli că la 82 de ani (născut în 1930) știe să utilizeze și să administreze pagini de internet. Există și două poze care îl înfățișează, una care se presupune a fi recentă, iar cealaltă, probabil din tinerețile lui. Dar, oare, pe vremea dânsului, existau poze digitale, color și profesionale? Plus că nu există nicio asemănare între cele două.

Acesta mai specifică pe blogul său că este preot la Mănăstirea Ciumărna din județul Dâmbovița: "Numele meu este Părintele Pafnutie Păƒlmașu și împreună cu frații mei Cuviosul Mihail Abagiu, Nectarie Sopon și Ambrozie Papacioc, toți de la Sf. Monastire "Ciumăƒrna" , județul Dâmbovița". Aici, bănuielile că ar fi un preot fals se confirmă. Am căutat pe internet articole, posturi despre această mănăstire. Într-adevăr, există o biserică din lemn în localitatea Ciumărna, dar tocmai în Ardeal, în județul Sălaj, nicidecum în apropierea capitalei. Iată mai jos și un print-screen al blogului personal al pretinsului slujitor al Bisericii:

Mulți credincioși din ziua de azi sunt comozi, caută iertarea lui Dumnezeu pe internet și ajung, într-un final, să fie păcăliți de astfel de preoți ca Pafnutie Păƒlmașu, pentru că nu dau atenție detaliilor.

Cei înșelați de așa-numiții preoți moderni sunt îndemnați de mai-marii Bisericii Ortodoxe să semnaleze cazurile la poliție, întrucât, conform legislației în vigoare, aceste fapte sunt încadrate penal ca înșelăciune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel