Data publicării:
Sergiu Gaibu, ministrul economiei din Republica Moldova, a demisionat
Sergiu Gaibu, ministrul economiei din Republica Moldova, și-a dat demisia.
În locul lui Sergiu Gaibu, care a demisionat, în funcţia de ministru moldovean al economiei va veni deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ, Dumitru Alaiba, a anunţat, miercuri, în şedinţa de guvern, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, scrie Rador, citând TASS.
"În funcţia de ministru al economiei, în locul lui Sergiu Gaibu, va fi propus deputatul Dumitru Alaiba" - a spus premierul moldovean.
Natalia Gavriliţa a mai spus că în următoarele zile, în funcţia de ministru al mediului va fi nominalizată Rodica Iordanova, care a deţinut funcţia de secretar de stat în acest departament. Această funcţie a rămas liberă mai bine de două luni, deoarece 30 de candidaţi au refuzat să o ocupe, a declarat, anterior, deputatul partidului de guvernământ, Victor Spînu.
Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, miniştrii demisionează şi sunt numiţi prin decret prezidenţial, la propunerea premierului. Luni, postul de televiziune TV-8, care este considerat apropiat autorităţilor moldovene, a anunţat, citând sursele sale, că demisia Cabinetului de Miniştri Gavriliţa, care este cerută de protestatarii în masă, a fost discutată în timpul întrevederii cu preşedintele republicii, Maia Sandu.
Conducerea ţării, criticată
Cu toate acestea, participanţii la întâlnire au negat informaţiile despre demisia cabinetului, subliniind că au fost discutate doar remanieri. Amintim că, de câteva luni, în Republica Moldova au loc acţiuni de protest cu participarea a mii de susţinători ai opoziţiei şi de cetăţeni nemulţumiţi de scăderea nivelului de trai. Participanţii la proteste acuză autorităţile de incapacitatea de a face faţă crizei, indicând asupra preţurilor mărite de câteva ori la alimente, gaze, electricitate, precum şi o inflaţie record în ultimii 20 de ani, care a ajuns la 34% în termen anual.
Conducerea ţării este criticată pentru lipsa dorinţei de a negocia preţuri mai bune la gaze cu Rusia, precum şi pentru presiunea politică asupra reprezentanţilor opoziţiei. Pe lângă partidul "Şor", la proteste iau parte şi Partidul Comuniştilor, Partidul Socialiştilor şi alte formaţiuni de opoziţie. Autorităţile au limitat dreptul opoziţiei de a organiza proteste pe perioada stării de urgenţă, care a fost introdusă pe teritoriul republicii din cauza situaţiei din Ucraina şi a crizei energetice.
Ctește și:
Maia Sandu cere încetarea conflictului din Ucraina: Atacurile rusești au dus la întreruperi de curent în Republica Moldova. Războiul trebuie oprit!
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a reacționat după ce Rusia a lansat astăzi circa 100 de rachete asupra infrastructurii civile și energetice ale Ucrainei.
„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit!”, a scris președintele, conform Deschide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News