Serghei Şoigu a propus creşterea eficienţei potenţialului militar a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Serghei Şoigu
Serghei Şoigu
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus creşterea potenţialului şi capacităţii militare ale Organizaţiei pentru Cooperare din Shanghai, în special, prin mecanismele de schimb de informaţii în domeniul securităţii militare. El a făcut această declaraţie în cadrul unei întâlniri a miniştrilor apărării din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care a avut loc în Uzbekistan.

Îmbunătăţirea eficienţei potenţialului militar al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, intensificarea şi completarea cu conţinut practic a activităţilor grupului de experţi din cadrul Consiliului Miniştrilor Apărării ai Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, cooperarea între ministerele apărării ţărilor noastre, a enumerat ministrul rus al apărării unele dintre obiectivele viitoare ale organizaţiei. Potrivit acestuia, printre priorităţile organizaţiei ar mai putea fi, în mod special, lupta împotriva vehiculelor aeriene fără pilot, securitatea informaţională şi biologică. El a subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătăţirii gradului de pregătire a trupelor şi a practicii desfăşurării unor exerciţii comune. El a numit, de asemenea, dezvoltarea unui mecanism de schimb de informaţii în domeniul securităţii militare în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, ca fiind una dintre sarcinile cheie.

Pentru a crea o bază legală pentru o astfel de cooperare, am elaborat un proiect de acord privind organizarea schimbului operaţional de informaţii între ministerele apărării ale statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai şi protecţia acestor date. Le vom trimite spre examinare, în viitorul apropiat, a spus ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Potrivit acestuia, întâlnirea de astăzi are loc pe fondul unei situaţii internaţionale extrem de instabile. În regiunea ţărilor membre din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, precum şi în întreaga lume, ameninţările cresc, crizele locale nu se diminuează, apar noi provocări serioase, a menţionat el. Statele Unite ale Americii şi Occidentul colectiv, într-un efort comun de a menţine dominaţia globală, pun o presiune fără precedent asupra statelor independente. În acest scop, sunt folosite şantajul, ameninţările, revoluţiile colorate şi loviturile de stat, fiind răspândită o dezinformare grosolană.

În urma acţiunilor Occidentului şi a sancţiunilor pe care le impune, situaţia din economia mondială se deteriorează, comunicaţiile se prăbuşesc şi se creează în mod artificial o criză alimentară, a continuat Şoigu. Potrivit ministrului rus, pe fondul unei situaţii internaţionale turbulente, rolul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai creşte în mod constant, devenind un nou centru de putere, model de relaţii interstatale bazate pe egalitate şi respect reciproc şi garant al respectării normelor internaţionale şi de drept".

El a mai subliniat că este important să se întărească cooperarea în sfera militară, să aibă loc consultări periodice în formate bilaterale şi multilaterale pe probleme de securitate comună. Astfel de abordări sunt stabilite în documentele finale pregătite pentru semnare, în cadrul actualei întâlniri, a spus ministrul rus al apărării. Ministrul rus a propus organizarea, în decembrie 2022, la Moscova, a unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai şi state membre ale CSI, precum şi a altor ţări prietene, pentru a discuta problemele de securitate colectivă, precizează Interfax preluată de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel