Serghei Şoigu a discutat cu omologul său turc situaţia în regiunea Mării Negre, în Ucraina şi în Siria
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 22 iul 2022, 17:11
WhatsApp
Serghei Şoigu a discutat cu omologul său turc situaţia în regiunea Mării Negre, în Ucraina şi în Siria / Foto: Kremlin.ru
Serghei Şoigu a discutat cu omologul său turc situaţia în regiunea Mării Negre, în Ucraina şi în Siria / Foto: Kremlin.ru
Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a discutat astăzi cu omologul său turc, Hulusi Akar, situaţia în regiunea Mării Negre, în Ucraina şi în Siria, au comunicat astăzi surse din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

Oficialul rus a atras atenţia asupra faptului că militarii americani se află de vreme îndelungată pe teritoriului statului suveran Siria, lucru care, potrivit lui Şoigu, reprezintă o încălcare a normelor internaţionale. Şoigu a remarcat ilegalitatea sancţiunilor unilaterale ale SUA împotriva guvernului oficial al Siriei.

El a subliniat, de asemenea, că aceste restricţii agravează situaţia umanitară dificilă din ţară. Potrivit afirmaţiilor ministrului rus, în bazele americane din Siria, ca cea de la Al-Tanf, se desfăşoară pregătirea luptătorilor formaţiunilor teroriste.

După cum a mai adăugat ministrul rus al apărării, Statele Unite au confiscat cu cinism şi în acest moment deţin controlul asupra raioanelor din Siria unde sunt extrase bogăţii minerale.

"Armata americană (...) fură de fapt bogăţiile minerale de la un stat suveran", a mai spus Şoigu. Mai mult decât atât, în discuţia avută cu omologul său turc, Şoigu a remarcat necesitatea susţinerii regimului de încetare a focului în Siria, scrie Rador.

Citește și - Șoigu a ordonat grupului Vostok să distrugă armele cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate ale Ucrainei

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a ordonat grupului Vostok să distrugă armele cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat grupul Vostok implicat în războiul din Ucraina și a dat instrucţiuni de eliminare a rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale armatei ucrainene, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării, scrie Interfax.

"La postul de comandă, comandantul grupării Vostok, generalul locotenent Rustam Muradov, a raportat șefului departamentului militar rus despre situația actuală și progresul în îndeplinirea misiunilor de luptă atribuite pentru înfrângerea forțelor inamice din zona de responsabilitate.", a spus departamentul militar rus.

Generalul Armatei, Serghei Șoigu, observând consolidarea capacităților de lovitură ale grupului, l-a instruit pe comandant să acorde prioritate distrugerii rachetelor inamice cu rază lungă de acțiune și a artileriei cu arme de înaltă precizie.", a spus Ministerul Apărării al Federației Ruse. Vezi articolul aici!

Citește și - Deblocarea grâului: Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia

Ucraina nu va semna acordul foarte aşteptat asupra deblocării exporturilor de cereale decât cu ONU şi cu Turcia, Rusia trebuind să semneze un acord distinct, a anunţat vineri un consilier al preşedinţiei ucrainene.

"Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Noi semnăm un acord cu Turcia şi cu ONU şi ne asumăm angajamente faţă de acestea. Rusia semnează un acord similar cu Turcia şi ONU", a indicat pe Twitter Mihailo Podoleak.

El a avertizat că Ucraina nu va accepta nici o escortă din partea navelor ruseşti pentru exporturile sale şi nici prezenţa vreunui reprezentant al Moscovei în porturile sale, promiţând o "ripostă militară imediat" la orice "provocare" rusească după încheierea acestui acord, potrivit Agerpres.

"Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de grupuri comune în apele Turciei dacă va fi nevoie", a adăugat el.

Pentru semnarea documentului se află la Istanbul ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, şi ministrul apărării Serghei Şoigu.

Acordul asupra cerealelor este foarte aşteptat de comunitatea internaţională, în condiţiile în care aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de circa cinci luni din cauza războiului declanşat la 24 februarie de Rusia.

Semnarea acestui text major - negociat dur sub auspiciile Naţiunilor Unite şi ale Turciei - este aşteptată să aibă loc în jurul orei 13:30 GMT. Aceasta va avea loc la somptuosul Palat Dolmabahce, pe strâmtoarea Bosfor, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a precizat preşedinţia turcă, potrivit AFP.

Acordul prevede crearea unor coridoare sigure pentru a permite circulaţia navelor comerciale în Marea Neagră, a cărei neutralitate strictă Moscova şi Kievul se angajează să o respecte.

Acesta ar fi iniţial validat timp de patru luni, timp necesar pentru a scoate ceea ce s-a acumulat în silozurile din Ucraina, şi apoi reînnoit automat, scrie AFP. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?