Data publicării:
Serghei Lavrov: Al treilea Război Mondial va fi nuclear şi distructiv
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, face noi declaraţii cu caracter ameninţător.
Potrivit Reuters, oficialul rus a declarat că dacă al treilea Război Mondial ar avea loc, acesta ar implica folosirea armelor nucleare şi ar fi distructiv.
Lavrov a mai spus că Rusia ar fi în faţa "unui real pericol", dacă Kiev-ul ar achiziţiona arme nucleare.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a capabilităţilor de disuasiune nucleară, invocând "declaraţii agresive" ale ţărilor NATO.
"Ţările occidentale nu doar că adoptă acţiuni inamicale împotriva ţării noastre pe plan economic, mă refer la acele sancţiuni pe care le ştie toată lumea, dar, în plus, oficialii de rang înalt din principalele state NATO fac şi declaraţii agresive împotriva ţării noastre. În acest context, îi ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major militar să transpună forţele de disuasiune nucleară în modul special de luptă", a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţii.
Chirieac, analiză: Oameni care şi-au pierdut raţiunea
„Vorbim despre oameni care și-au pierdut rațiunea. Numai în acest mod poți amenința cu un război nuclear care ar însemna dispariția speciei umane. Nimeni nu câștigă un război nuclear. Numai un om care și-a pierdut mințile poate să meargă pe această direcție. Cumva e în contradicție cu faptul că încep negocierile. Sper să iasă măcar un armistițiu la negocierile de mâine ruso-ucrainiene", a remarcat Bogdan Chirieac, la RomâniaTV.
„Acesta este un model pe care l-am observat la Vladimir Putin în cursul acestui conflict, prin care sunt fabricate ameninţări care nu există în scopul justificării unei noi agresiuni. Comunitatea mondială şi poporul american trebuie să privească această situaţie prin această prismă", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de ABC News.
„Am observat acest lucru la Putin în mod repetat. Iar Rusia nu a fost niciodată în vreun pericol din partea NATO sau din partea Ucrainei. Acesta este un model comportamental al preşedintelui Putin", a subliniat Jen Psaki.
Ce se întâmplă după ameninţarea cu arme nucleare
"Sperăm să fie câţiva patrioţi ruşi care să îl oprească pe liderul care şi-a pierdut minţile. Ameninţarea cu butonul nuclear este inacceptabilă din orice punct de vedere. Aşa ceva se cheamă pericol letal la adresa civilizaţiei umane. Nu ne jucăm cu aşa ceva, nu se joacă nimeni. Cred că SUA ar trebui să contacteze inclusiv China pentru un răspuns împotriva unui posibil atac nuclear. Lumea a fost luată prin surprindere. SUA a reacţionat, UE a reacţionat. Ameninţarea asta face parte dintr-un scenariu apocaliptic. Sper ca la Prypiat să aibă loc măcar un armistiţiu. Se mai poate detensiona situaţia, Putin poate începe propaganda prin care să prezinte un succes în faţa populaţiei sale, deşi nici ruşii nu sunt nebuni, nici ei nu pot accepta ideea unui război nuclear. Asta se naşte doar în mintea unui nebun şi s-a născut", a mai punctat analistul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News