Data publicării:

Serbia și România, semnatare ale acordului privind minoritățile

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
basescu-serbia
basescu-serbia

Alegeri prezidentiale 2024

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor de la Belgrad, că problema cu Serbia privind minorităţile s-a rezolvat şi, chestionat dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei, a răspuns: "Serbia a trecut deja".

"Serbia a trecut deja", a spus Băsescu, fiind întrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei, precizează Mediafax.

De asemenea, întrebat dacă "problema cu minorităţile" s-a rezolvat, preşedintele român a spus "da", zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.

Textul protocolului între România şi Serbia privind minorităţile a fost convenit în cursul nopții.

Semnatarii protocolului au fost din partea României, ambasadorul Mihnea Motoc, însărcinat cu depline puteri în acest sens din partea MAE, și de ambasadoarea Serbiei la UE, Roksanda Ninčić, iar ceremonia de semnare a avut loc la Comisia Europeană.

Președintele Băsescu nu a fost prezent la semnarea protocolului, acesta participând la summit-ul PPE.

Semnarea Protocolului a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

România a fost singurul stat membru al UE care, la Consiliul Afaceri Generale de marţi, de la Bruxelles, a pus condiţii suplimentare pentru acceptarea Serbiei ca stat candidat la accesul în Uniunea Europeană. Gestul i-a surprins pe mulţi europeni, ba chiar şi pe unii politicieni români, însă semnalul de avertisment a fost lansat „ţării prietene” încă de anul trecut, de către Traian Băsescu.

Mişcarea aparent bruscă a ministrului de Externe Cristian Diaconescu i-a surprins pe ceilalţi europeni, pentru că România este un partener tradiţional al Serbiei, de altfel unul dintre cele câteva state UE care nu recunosc oficial Kosovo, ţinând partea Belgradului în această problemă. Oficialii români au explicat că gestul a fost făcut pentru binele comunităţii româneşti din Serbia, din Valea Timocului. Europenii au interpretat totul ca pe o palmă la adresa Olandei, care se opune aderării României la Schengen.

Citește și:

România, criticată în UE pentru decizia împotriva Serbiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel