Data publicării:

Serbia: Peste 4.500 de imigranți veniți ilegal, descoperiți după două săptămâni de raiduri intense

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Poliția sârbă a arestat mii de migranți în două săptămâni de raiduri zilnice în zonele nordice și estice ale țării, în cadrul unei operațiuni naționale lansate acum două săptămâni, transmite Reuters.

Într-o declarație de miercuri, Ministerul de Interne sârb a declarat că, începând din 27 octombrie, au fost arestați aproximativ 4.500 de migranți în municipiile Subotica, Sombor și Kikinda lângă granița cu Ungaria, în nord, și lângă orașul Pirot, în sud-est, lângă granița cu Bulgaria, și i-a transferat în tabere de tranzit controlate de guvern.

Opt traficanți de persoane și 119 alți indivizi au ajuns în arest preventiv, cu mai multe capete de acuzare, printre care deținerea ilegală de arme, droguri și alte infracțiuni.

Poliția a confiscat, de asemenea, cinci puști de asalt, cinci pistoale, peste 1.500 de cartușe de diferite calibre, sute de pașapoarte străine și a percheziționat peste 81.000 de mașini și peste 300 de case.

„Ministerul Afacerilor Interne va continua aceste eforturi până când problema migrației neregulate va fi rezolvată și lanțul de trafic de persoane va fi întrerupt”, se mai arată în declarație.

Ministerul nu a precizat de unde au venit migranții, dar majoritatea celor care utilizează ruta balcanică spre UE provin din Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan și Africa de Nord. Traseul trece prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

Mulți migranți traversează granițele cu ajutorul unor rețele elaborate de traficanți de persoane, care uneori sunt înarmați, iar schimburile de focuri între grupurile criminale sunt frecvente.

Săptămâna trecută, trei migranți au murit într-un schimb de focuri lângă granița Serbiei cu Ungaria, o rută din ce în ce mai folosită de traficanții de persoane pentru a intra în Uniunea Europeană.

„Acestea sunt bande organizate care nu sunt alcătuite doar din membri criminali ai populației migratoare, ci și din cetățeni sârbi. Ei transferă oamenii peste granițe și primesc sume uriașe”, a declarat Rados Djurovic, directorul Centrului de Protecție și Asistență pentru Solicitanții de Azil, pentru postul regional de televiziune RTV.

Serbia, candidată la aderare la Uniunea Europeană, desfășoară patrule comune de frontieră cu membrii UE - Ungaria și Austria. Belgradul a promis să își alinieze politicile de viză cu cele ale UE pentru a ajuta la reducerea fluxului de migranți ilegali spre vest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel