Serbia își repatriază cele 37 de tone de aur din Elveția
Președintele Serbiei a cerut repatrierea celor 37 de tone de aur aflate în Elveția.
Serbia și-a mărit rezervele de aur la 37 de tone și le-a mutat în trezoreria băncii centrale din Berna, Elveția, potrivit guvernatorului Jorgovanka Tabakovic.
„Tot aurul statului Serbia, de peste 37 de tone, se află acum în seifurile băncii centrale”, a declarat marți Tabakovic, după cum se prezintă și într-un fișier video postat pe canalul YouTube al postului privat de televiziune Pink. Tot Jorgovanka Tabakovic a mai spus că a discutat despre repatrierea aurului cu președintele Aleksandar Vucic, la începutul acestui an.
„Vucic (n.r. președintele Serbiei) mi-a spus că e de părere că aurul ar trebui să fie aici, în Serbia”, a spus aceasta.
Banca centrală intenţionează să continue să achiziţioneze aur şi să-şi extindă în continuare rezervele, a mai spus Tabakovic. De asemenea, în 2020, Vucic a spus că rezervele de aur ale Serbiei se ridicau la 31 de tone, scrie Seenews.
Ungaria şi-a triplat rezervele de aur. România nu cumpără
În aprilie, banca centrală a Ungariei, condusă de un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, a anunţat că şi-a triplat rezervele de aur la 94,5 tone, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, pentru a ajuta la stabilizarea economiei în contextul pandemiei, creşterii riscurilor inflaţioniste şi umflării datoriei publice.
Ungaria a ajuns astfel să aibă cele mai mari rezerve de aur per capita din Europa Centrală şi Est, lucru făcut clar de banca centrală pe site-ul său de internet. Aceasta ar fi cea mai mare achiziţie lunară de aur din iunie 2019, când banca naţională a Poloniei a cumpărat aproape 95 de tone, arată datele Consiliului Mondial al Aurului.
Înainte de anunţul Ungariei, în martie, guvernatorul băncii centrale poloneze Adam Glapinski, şi el un aliat fidel al partidului aflat la guvernare, a declarat că instituţia pe care o conduce va cumpăra cel puţin 100 de tone de aur în următorii ani pentru a demonstra forţa economică a ţării, după cum scrie Bloomberg. Glapinski făcea aceste comentarii în contextul în care îşi pregătea terenul pentru câştigarea celui de-al doilea mandat la conducerea băncii centrale. De când el este acolo, a explicat bancherul, banca centrală şi-a dublat rezervele de metal preţios la 229 de tone.
Noile achiziţii vor fi păstrate în Polonia, a mai spus Glapinski, vorbe care amintesc de o febră europeană a repatrierii aurului de acum câţiva ani. „Acest lucru contează, printre altele, la cum este percepută ţara“, a explicat Glapinski. Mandatul său de şase ani se încheie în iunie 2022, scrie Mediafax (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News