Data publicării:

Serbia își reduce dependența energetică de Rusia, printr-un gazoduct către Bulgaria. Poate fi acoperit 60% din necesarul anual de gaz

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Serbia a finalizat, duminică, interconectorul către un gazoduct din Bulgaria, ceea ce va permite țării din Balcani să-și diversifice sursele de gaz și să-și reducă dependența de Rusia, scrie Reuters.

Lansarea interconectorului va permite operaționalizarea gazoductului de la orașul Novi Iskar din Bulgaria către orașul sârb Niș, permițând Belgradului accesul la gaze din Azerbaijan și terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din portul grec Alexandroupolis.

Capacitatea gazoductului pe partea sârbă este de 1,8 milioane de metri cubi pe an, acoperind 60% din necesarul anual de gaz al țării.

Comisia Europeană a donat 49,6 milioane de euro (53,37 milioane de dolari) pentru construcția interconectorului. Alte 25 de milioane de euro au fost obținute printr-un singur împrumut de la Banca Europeană de Investiții, în timp ce 22,5 milioane au fost furnizate de Serbia.

"Cu acest interconector, asigurăm surse alternative de gaze, în afara gazului rusesc", a declarat ministrul energiei din Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și președintele Bulgariei, Rumen Radev, au participat la ceremonia din Niș.

"Astăzi schimbăm harta energetică a Europei", a spus Radev.

"Interconectorul este semnificativ pentru întreaga regiune. Războiul din Ucraina ne-a determinat să reflectăm asupra relațiilor bune de vecinătate și a sprijinului reciproc."

Pe 15 noiembrie, Serbia a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru achiziționarea a 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, începând din 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel