Serbia așteaptă aprobarea NATO pentru a trimite trupe în Kosovo
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Forțele armate sârbe sunt gata să trimită soldați în Kosovo și Metohija, dacă cererea relevantă din partea autorităților este aprobată de Forța din Kosovo (KFOR) condusă de NATO, conform rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, a declarat luni ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic.

Sâmbătă, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că Belgradul va trimite o cerere oficială comandamentului misiunii KFOR pentru permisiunea de a desfășura armata și poliția sârbă în Kosovo, chiar dacă este probabil să fie respinsă. Luni, Vucic a precizat că cererea va fi transmisă pe 15 decembrie, potrivit Urdu Point.

”Serbia este gata să trimită trupe, sperăm că guvernul va discuta săptămâna aceasta. Vorbim despre un paragraf din Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU și un acord tehnico-militar; având în vedere situația de pe teren, se solicită aplicarea acestuia. Este evident că nu există suficiente forțe de securitate în Kosovo și Metohija pentru a asigura securitatea sârbilor”, a declarat Vucevic pentru postul sârb tv, Pink.

Ministrul Apărării a remarcat că Serbia are dreptul de a solicita punerea în aplicare a rezoluției și desfășurarea trupelor sale.

Germania intervine

Între timp, președintele sârb a condamnat cuvintele ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, care a criticat propunerea Belgradului de a trimite forțele sârbe în Kosovo ca fiind ”complet inacceptabilă”..

El a remarcat, de asemenea, că declarația lui Baerbock a coincis cu un alt refuz al prim-ministrului kosovar, Albin Kurti, de a forma o asociație a municipalităților sârbe din republica parțial recunoscută și cu mișcări în forță ale poliției kosovar-albaneze din nordul Kosovo și din Metohija.

Mai devreme în cursul zilei, presa locală a raportat focuri de armă în zonele baricadelor, dar nu s-au raportat victime sau bunuri deteriorate. Școlile primare și secundare sârbe din nordul Kosovo și din Metohija au fost închise temporar pe fondul tensiunilor din regiune.

Sâmbătă, sârbii din nordul Kosovo au început să ridice baricade în semn de protest împotriva arestării lui Dejan Pantic, un fost ofițer de poliție din Kosovo, care și-a părăsit postul la mijlocul lunii noiembrie și a fost arestat de autoritățile kosovare la punctul de trecere a frontierei Jarinje, sub suspiciunea de ”terorism”.

Duminică seara, Vucic a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate și a acuzat Kosovo că a încălcat acordurile existente după ce Kurti a cerut misiunii KFOR să demonteze baricadele rutiere ridicate de sârbii locali în nordul regiunii separatiste. 

Kurti a mai remarcat că, dacă KFOR refuză să intervină, propriile forţe de securitate ale Kosovo vor fi gata să efectueze singure această operaţiune.

Citește și:

Kosovo, pe un butoi cu pulbere. Tensiuni tot mai mari după atacuri împotriva poliţiei

Tensiunile erau la cote înalte duminică în nordul Kosovo după ce persoane necunoscute ar fi avut un schimb de focuri cu poliţia şi ar fi lansat o grenadă paralizantă asupra forţelor de ordine ale UE în cursul nopţii, relatează AFP. 

Zeci de sârbi care protestează faţă de arestarea unui fost poliţist s-au adunat din nou în cursul dimineţii la barajele ridicate cu o zi în urmă şi care paralizează traficul la două treceri de frontieră între Kosovo şi Serbia.

La câteva ore după ridicarea barajelor rutiere, poliţia a anunţat că a suferit trei atacuri succesive cu arme de foc sâmbătă seara pe unul din drumurile spre frontieră.

... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel