Șerban Pop, fostul vicepreședinte ANAF, condamnat la 13 ani de închisoare
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Șerban Pop
Șerban Pop
Șerban Pop, fostul vicepreședinte al ANAF, a fost condamnat pe fond, luni, 12 septembrie, la 13 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acesta se află în prezent în Italia, unde are drept de rezidență până în 2028.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel pe rolul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. Hotârârea a fost pronunață în urma a patru luni de judecată pe fond și 12 termene în instanță, potrivit romaniatv.net.

„Condamnă pe inculpatul Pop Șerban, (date), la pedeapsa de 13 ani închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. (…) Confiscă de la inculpatul Pop Serban suma de 2.500.000 euro, suma primită de către acesta cu titlu de mită”, se arată în minuta instanței.

Magistrații au decis și confiscarea sumei de 2.500.000 euro, bani primiți de către Șerban Popcu titlu de mită, astfel că s-a pus sechestru pe mai multe imobile. De asemenea, conform deciziei instanței, Șerban Pop nu are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și nici dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. În plus, îi este interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe durata executării pedepsei principale. Instanța l-a mai obligat pe Șerban Pop și la plata sumei de 14.680 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Vezi și: DNA: Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop - retrimis în judecată într-un dosar de luare de mită

Potrivit DNA, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, inculpatul Pop Șerban, vicepreședinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 08 septembrie -23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel