Sepp Blatter scapă de investigaţiile privind Muzeul FIFA
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Parchetul din Zurich a indicat că a renunţat la investigaţiile privindu-l pe fostul preşedinte FIFA, Sepp Blatter, în legătură cu Muzeul FIFA inaugurat în 2020, scrie DPA.  

Suspiciunea de management fraudulos al afacerilor nu a fost confirmată, a indicat marţi procuratura.

Federaţia internaţională de fotbal anunţa, în decembrie 2020, că a deschis o acţiune în justiţie împotriva fostei conduceri şi, în special, a fostului său preşedinte Sepp Blatter, pentru o presupusă gestionare necorespunzătoare a fondurilor, legată de proiectul privind muzeul lansarea FIFA de la Zurich.

După ce a mandatat experţi în vederea realizării unei anchete interne, forul fotbalistic mondial a depus o plângere la Procuratura cantonului Zurich, explicând că a găsit probe privind implicarea directă a lui Blatter, care a condus destinele FIFA între 1998 şi 2015, precum şi a altor persoane, în activităţi dubioase legate de lansarea muzeului respectiv, deschis în 2016.

Costul total al acestui proiect, estimat la 500 milioane de franci elveţieni (circa 460 milioane euro), "putea şi trebuia să fie dedicat dezvoltării fotbalului", conform unui comunicat de atunci al FIFA, care a investit 140 milioane de franci elveţieni doar în renovarea clădirii care găzduieşte în prezent muzeul, aflat în centrul oraşului Zurich.

Fosta conducere a FIFA s-a angajat, la rândul ei, să plătească o chirie pentru clădirea respectivă, care se va ridica la 360 milioane de franci elveţieni până în 2045.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Federaţia internaţională, auditul efectuat de experţi "a relevat o gamă largă de circumstanţe suspecte şi eşecuri în gestionare, dintre care unele pot fi de natură penală şi, prin urmare, trebuie să fie investigate în totalitate de către autorităţile competente".

Sepp Blatter a negat categoric, prin intermediul avocatului său, acuzaţiile pe care i le aduce noua conducere a FIFA. "Acuzaţiile sunt nefondate şi sunt respinse cu vehemenţă", preciza la acea vreme avocatul Lorenz Erni într-o declaraţie transmisă presei.

Aproximativ 400.000 de persoane din 135 de ţări diferite au vizitat, în cursul anului 2022, Muzeul FIFA din Elveţia şi expoziţiile de la Doha, pe timpul Cupei Mondiale de fotbal, precum şi în alte locaţii, scria în ianuarie 2023 presa sportivă internaţională.

Muzeul, situat la Zurich, a primit 195.000 de vizitatori, 179.000 au vizitat expoziţia specială de la Doha pe parcursul celor patru săptămâni în timpul Cupei Mondiale din Qatar, iar alte 22.000 de persoane au asistat la o expoziţie itinerantă care a avut loc în diverse locaţii din China.

"Suntem mândri să anunţăm că anul trecut am reuşit să facem progrese semnificative în misiunea noastră de a păstra şi onora istoria şi cultura fotbalului internaţional şi de a aduce magia jocului unui număr tot mai mare de fani din toată lumea", afirma Marco Fazzone, directorul muzeului.

Muzeul FIFA va fi prezent, de asemenea, la Cupa Mondială feminină 2023 din Australia şi Noua Zeelandă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel