Separatiștii din Transnistria au adoptat o „declarație de neutralitate”: Suntem pașnici și vom rezolva conflictele prin negocieri
Autoritățile separatiste de la Tiraspol au adoptat o declarație de neutralitate.
Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol se declară neutre, pașnice și gata să soluționeze orice neînțelegere sau conflict prin negocieri. Afirmațiile sunt parte ale unei declarații aprobate recent de așa zisul parlament de la Tiraspol (sovetul suprem) prin care exprimă poziția regiunii transnistrene în contextul războiului din Ucraina.
„La fel ca populația locală, facem apel la conducerea R. Moldova și a Ucrainei să țină cont de poziția constructivă a Transnistriei și să prevină escaladarea tensiunii în spațiul comun regional”, se arată într-o declarație comună semnată de așa zișii deputați transnistreni.
La întrunire a fost și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, notează presa locală.
„Mă bucur că această declarație a fost acceptată. Este aprobată în timp util. Vă susțin în decizia pe care ați luat-o. Sunt convins că oamenii gândesc la fel, la pace și nu se gândesc la război. Acesta este principalul lucru”, a spus Vadim Krasnoselski.
De menționat că anterior, Krasnoselski a declarat că Transnistria nu prezintă niciun pericol pentru R. Moldova și Ucraina, chiar și pe fonul așa ziselor atacuri teroriste și provocări organizate în regiunea separatistă, conform Deschide.
Ministerul Culturii de la Chișinău: Ocuparea Basarabiei a dus la instaurarea unui regim străin de identitatea și ființa românească
Ministerul Culturii de la Chișinău a venit cu un mesaj în contextul celei de-a 82-a aniversări de la anexarea ilegală a Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța de Uniunea Sovietică. Instituția a scris despre instaurarea regimului totalitar comunist asupra Basarabiei.
„Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia”, se arată într-un mesaj al ministerului.
Potrivit Ministerului Culturii, ocupantul sovietic a depus eforturi pentru rusificarea populației locale, a persecutat intelectualitatea și a încercat să elimine patrimoniul intangibil, tradițiile și valorile care definesc poporul român, iar pierderile culturale sunt inestimabile.
„Datele istoricilor arată că în timpul celor două perioade de ocupaţie sovietică, după 1940 şi 1944, au fost înregistrate pierderi umane de peste 1,5 milioane de persoane din ţinutul Basarabiei”, mai scrie Ministerul Culturii (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News