Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Senzație de foame permanentă. 10 cauze care pot duce la apariția acesteia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Te confrunți cu senzație permanentă de foame? Ei bine, în rândurile de mai jos, vei descoperi care sunt cele mai frecvente zece cauze care pot duce la apariția acesteia.

Alegeri prezidentiale 2024

Foamea este un răspuns normal al organismului, care se manifestă prin apariția unor zgomote în stomac, iritabilitate, dificultăți de concentrare și dureri de cap. Astfel de reacții pot să apară la intervale de câteva ore, însă sunt și persoane care se confruntă permanent cu ele. Există posibilitatea ca, persoanele în cauză, să nu urmeze un regim alimentar corect sau să sufere de anumite boli.

Printre posibilele cauze ale senzației persistente de foame se numără: aportul insuficient de proteine, grăsimi şi fibre, stresul, deshidratarea, anumite medicamente sau afecţiuni.

Zece cauze care pot duce la apariția senzației permanente de foame

Atunci când ți-e foame, chiar și după ce abia ai mâncat, este posibil să mănânci prea mulți carbohidrați rafinați, să nu consumi suficiente proteine, să mănânci în timp ce ești distras de alte activități, să nu dormi suficient, să nu bei cantitatea necesară de apă, să consumi prea mult alcool, să nu incluzi suficiente fibre în dietă, să fii exagerat de stresat, să nu consumi suficiente grăsimi sau să suferi de o afecțiune medicală.

Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați sunt acei carbohidrați care au fost prelucrați. Printre aceștia se află: făina albă, produsele de patiserie, dulciurile. Din cauza acestui proces, sunt eliminate multe fibre, vitamine și minerale, elemente esențiale organismului. În cazul acestora, digestia se realizează foarte repede, fapt ce face ca glicemia și nivelul de insulină să crească rapid. Atunci, apare senzația de foame.

Nu consumi suficiente proteine

Apetitul poate fi controlat prin creșterea cantității de proteine consumate. Astfel de alimente sunt sățioase și te ajută să consumi mai puține calorii de-a lungul zilei.

Mănânci în timp ce ești distras de alte activități

Te uiți la televizor, citești sau petreci timp pe rețelele sociale în timp ce mănânci? Este total greșit! În acest fel, nu îți dai seama câte alimente mănânci, nu te bucuri de gustul lor și riști să iei în greutate. Renunță la acest obicei și mănâncă fără să faci și altceva.

Nu dormi atât cât ar trebui

Atunci când nu dormi suficient, hormonul stimulator al apetitului este dat peste cap. Acest lucru te va determina să stai mereu cu nasul în frigider, în căutarea a ceva de ronțăit.

Nu bei suficientă apă

În foarte multe dintre cazuri, senzația de foame poate fi confundată cu cea de sete. De aceea, dacă simți că îți este foame mai des decât ar trebui, bea un pahar sau două cu apă și vei vedea cum, ușor, ușor, senzația de foame dispare.

Consumi prea mult alcool

Nu multă lume știe, dar alcoolul stimulează pofta de mâncare, inhibând producția de leptină, hormonul sațietății. Acest lucru se întâmplă, mai ales dacă alcoolul este consumat în timpul mesei.

Nu incluzi suficiente grăsimi în dietă

Chiar dacă grăsimea nu este sănătoasă, ea este necesară în menținerea sațietății. Alimentele bogate în grăsimi bune sunt peștele gras, avocado, uleiul de măsline, ouăle și iaurtul.

Ești stresat

Stresul crește nivelul de cortizol din organism și, tocmai de aceea, este posibil să îți fie foame mereu.

Ai senzație de foame permanentă? Înseamnă că nu consumi suficiente fibre

Alimentele bogate în fibre te ajută să ții în frâu senzația de foame. Printre acestea, se numără: fructele, cerealele integrale, fasolea, lintea, avocado, conopida, porumbul, cartofii și multe altele.

Te confrunți cu o afecțiune medicală

Foame excesivă poate fi un semn clasic al debutului diabetului zaharat de tip 1, al hipotiroidismului, al hipoglicemiei, al depresiei, al anxietății sau poate constitui un simptom al sindromului premenstrual. În astfel de cazuri, este necesar să mergi la un consult medical, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel