Data publicării:

Seniori bucureşteni şi personalităţi ale vieţii culturale, premii în cadrul evenimentului 'Vieţi de poveste'

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Patru seniori bucureşteni care au împlinit deja vârsta de 100 de ani, dar şi personalităţi ale vieţii culturale româneşti au primit premii, luni, în cadrul evenimentului 'Vieţi de poveste', organizat de Primăria Capitalei, prin Centrul Municipal pentru Seniori. 

Alegeri prezidentiale 2024

Gala, desfăşurată la Sala Gloria a Teatrului Metropolis, a avut loc în contextul Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice, decretată de ONU şi celebrată pe data de 1 octombrie. Cei patru seniori sunt beneficiari ai programului 'Vieţi centenare', iniţiat de Primăria Capitalei, în care persoanele care au împlinit vârsta de cel puţin 100 de ani sunt premiate pentru întreaga contribuţie adusă în dezvoltarea societăţii româneşti. De asemenea, în cadrul ceremoniei, au primit distincţii, în semn de apreciere a meritelor artistice, culturale şi sociale: cântăreaţa Corina Chiriac, actriţa Adela Mărculescu, creatoarea de modă Doina Levintza, actriţa Ioana Popovici, directorul artistic al Festivalului Naţional 'Crizantema de aur' interpreta Alina Mavrodin Vasiliu, textiera Andreea Andrei, şeful Spitalului Clinic de Nefrologie 'Carol Davila', Mircea Penescu, care este şi concert maestru al Orchestrei Medicilor 'Dr. Ermil Nichifor', dirijorul Big Bandului Radio, Ionel Tudor, artistul Dan Coma.

În cadrul evenimentului au fost prezentate pe scurt şi repere biografice din viaţa celor patru seniori. Astfel, Victoria Manolescu, născută pe 14 mai 1919, a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala Centrală. Printre elevii ei s-au numărat Adrian Păunescu şi actriţele Violeta Andrei şi Monica Ghiuţă. Tatăl său a fost decorat în Primul Război Mondial cu 'Virtutea Militară'. Maria Costea, născută în 9 iunie 1919 în Puchenii-Moşneni (Prahova), a rămas orfană la 14 ani şi i-a crescut pe cei patru fraţi ai săi. A fost lucrător gestionar aprovizionare la grădiniţa Metalurgiei. Căpitanul Constantin Lungu, născut pe 24 aprilie, în urmă cu 101 ani, în comuna Izvorel (Mehedinţi), este veteran de război. A fost rănit grav la mâna stângă după ce la vârsta de 21 de ani a transportat tunuri, în linia întâi. Decanul de vârstă al galei a fost căpitanul Gheorghe Budean, născut la Huşi.

A fost decorat cu medalia 'Crucea Comemorativă' a celui de-al Doilea Război Mondial. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a îndemnat, în discursul său, la aprecierea celor care 'reprezintă, de fapt, cumulat, sufletul românesc'. Ea a adăugat că, de multe ori, recunoştinţa faţă de diverse personalităţi este manifestată atunci când acestea fie sunt prea în vârstă, fie nu mai sunt în viaţă. 'Seara, de obicei, vorbim despre moţiuni, despre comisari europeni, despre împuşcăturile din centrul Capitalei, despre buget, dar poate că este cazul ca, uneori, seara, în unele din aceste zile - spun eu, minunate - să ne mai oprim din această goană după ştiri la zi, dar care vă asigur că nu vor dăinui. Orice ştire a unui jurnal durează fix câteva minute sau câteva ore şi de cele mai multe ori pierdem esenţialul: trec zile, săptămâni, apoi ani, creştem, ne maturizăm, îmbătrânim şi constatăm că mai avem foarte puţin timp la dispoziţie şi foarte multe de făcut. De aceea v-am şi propus astăzi (...) să felicităm, să le arătăm dragostea şi preţuirea noastră unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din România', a spus ea. La eveniment a fost prezent şi ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel