Senatul, semnal de alarmă despre Brexit. Solicitare către Guvern: Românii nu trebuie luaţi prin surprindere
"Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât şi cetăţenii care au relaţii cu Marea Britanie, să nu fie luaţi prin surprindere de Brexit" - a declarat Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, în urma video-conferinţei cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier
Joi, 17 septembrie a.c., în cadrul dimensiunii parlamentare germane a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, a avut loc o video-conferinţă cu statut confidenţial a negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din statele membre UE. Michel Barnier a informat preşedinţii CAE asupra stadiului negocierilor aflate în desfăşurare privind viitorul relaţiilor UE-UK, răspunzând, de asemenea, întrebărilor acestora.
La finalul video-conferinţei, doamna senator Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a declarat:
"Suntem extrem de interesaţi de finalizarea negocierilor privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie în virtutea bunelor raporturi tradiţionale dar, mai ales, datorită faptului că mai mult de jumătate de milion de români au ales-o drept a doua patrie. Soarta lor, drepturile de care se vor bucura sau nu, după 1 ianuarie 2021, este foarte importantă pentru noi.
În aceste condiţii, ne exprimăm îngrijorarea că actuala poziţie a negociatorilor britanici confirmă cele mai sceptice aşteptări anterioare şi anume că guvernul conservator urmăreşte să culeagă toate avantajele fără a-şi asuma obligaţiile sau a respecta normele pe care orice european le respectă, în special în ceea ce priveşte accesul la piaţa unică europeană.
Totuşi, sperăm într-un acord echilibrat, în cele din urmă, pentru că este foarte important pentru ambele părţi. Susţinem eforturile echipei de negociere conduse de Michael Barnier în apărarea poziţiei agreate de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Timpul rămas este însă foarte scurt în condiţiile în care Marea Britanie nu a solicitat activarea clauzei care permitea prelungirea perioadei de tranziţie.
Indiferent de conţinutul viitorului acord, situaţia după 31 decembrie se va schimba!
Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât şi cetăţenii care au relaţii cu Marea Britanie, să nu fie luaţi prin surprindere.
Comisia Europeană a publicat o listă comprehensivă cu aceste schimbări. Recomandăm cetăţenilor şi companiilor interesate să verifice din proprie iniţiativă şi să ia măsurile necesare pentru a se adapta noii situaţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News