Senatorul Titus Corlățean: Etnicii români din Ucraina trebuie să se bucure de respectul și tratamentul corect
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Senatorul Titus Corlățean - Etnicii români din Ucraina trebuie să se bucure de respectul și tratamentul corect. Sursa foto: facebook/Titus Corlatean
Senatorul Titus Corlățean - Etnicii români din Ucraina trebuie să se bucure de respectul și tratamentul corect. Sursa foto: facebook/Titus Corlatean
Senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, care se află la Strasbourg, unde participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a adus în atenția membrilor APCE problema menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina.  

"Joi, 26 ianuarie 2023, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea pe care am inițiat-o, ca membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz, care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.

Actul normativ menționat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă să afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorități naționale din Ucraina",  a scris senatorul Titus Corlățean, pe facebook.

"Am salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Ucrainei față de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elveția, ALDE) și am mulțumit colegilor parlamentari europeni pentru înțelegerea și aprobarea acestei solicitări importante în susținerea menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina. E interesant de spus că doi cunoscuți parlamentari din delegația Ungariei au dorit să co-inițieze moțiunea mea și că parlamentarii ucraineni prezenți au fost și ei de acord. Deci, se poate. 

Voi urmări cu atenție subiectul, prin pârghiile europene la care am acces, pentru ca etnicii români din Ucraina să se bucure în final de respectul și tratamentul corect, la nivelul standardelor de protecție stabilite de Consiliul Europei în domeniul minorităților naționale, așa cum, de altfel, procedează și România cu minoritățile naționale din țară noastră, inclusiv cea ucraineană", a mai sublinuat senatorul.

În perioada 23-27 ianuarie 2023, senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, se află la Strasbourg, unde participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Tema importantă a acestei reuniuni este aceea de a pregăti cel de-al patrulea Summit din istoria organizației comunitare a cărei construcție a început în 1949.

Summit-ul este prevăzut să aibă loc în luna mai a acestui an, la Reykjavik, în Islanda. De precizat că parlamentarul român a fost ales, pentru al doilea an consecutiv, reprezentant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la Grupul Statelor Anticorupție (GRECO).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel