Senatorul USR-PLUS, care, înainte de a fi în Parlament, a fost în Afganistan: Atentatele sinucigașe, cele mai dureroase. Noi avem o datorie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un senator român a fost militar înainte să ajungă în Parlament.

Un senator USR PLUS a fost militar înainte de a ajunge în Parlament, iar cariera l-a purtat inclusiv în Afganistan. Cum arăta țara spre care o lume întreagă se uită astăzi cu groază și neputință, a povestit chiar el pentru Realitatea Plus.

George Mîndruță este senator USR PLUS de Suceava. Înainte de a intra în politică, a lucrat pentru Organizația Națiunilor Unite în cele mai periculoase țări: Sudanul de Sud, Libia sau Afganistan. În țara căzută acum în mâinile talibanilor a ajuns în 2008, povestește senatorul.

"Există acest sentiment de teamă în Afganistan. Afganii de rând, dacă vorbim despre ei, au găsit resursele să se  adapteze condițiilor respective. Războiul făcea parte din rutina de zi cu zi. În momentele de liniște, se ocupau de agricultură, de familii. Chiar îmi aduc aminte, am avut un colaborator afgan care îmi povestea într-o zi că el în fiecare dimineață când pleacă de acasă își sărută soția și copiii ca și cum ar fi ultima dată când îi vede.", a povestit George Mîndruță.

Un atentat sinucigaș ca o urare de bun venit

Pentru fiecare afgan, moartea poate veni oricând, oriunde. Un atentat, o bombă sau un glonț le puteau oricând lua viața, povestește senatorul.

"Atentatele sinucigașe erau cele mai dureroase. Primul a fost așa ca o urare de bun venit în Afganistan, la câteva zile după ce am ajuns acolo în iunie 2008. În fața ambasadei Indiei a fost un atentat cu o încărcătură explozivă consistentă. Au murit în jur de 100 de persoane și o sută și ceva de răniți. A fost foarte aproape de locul unde aveam noi biroul." își amintește senatorul.

"Guvernatorul provinciei era o femeie. Simple amintiri"

Au trecut 20 de ani de control NATO și s-au născut generații noi, libere, care nu au cunoscut spaima și ororilor regimului taliban. Femeile au cunoscut din nou libertăți, au avut acces la educație. Totul s-a schimbat însă peste noapte.

"În 2008 guvernatorul provinciei era o femeie. În Afganistan era un lucru uau, ea fiind foarte apreciată și acceptată inclusiv de bărbați, de musulmanii afgani. Ei, lucrurile astea sunt în momentul ăsta simple amintiri. Femeile nu mai au acces la educație, să iasă în public neînsoțite, să râdă în public. (...) Noi avem o datorie morală față de afganii cu care am colaborat, Armata Română. De-a lungul timpului în Afganistan au fost translatori, au fost persoane de contact, colaboratori. Trebuie să le întindem o mână de ajutor pentru că pericolul pentru ei este extrem de mare.", a mărturisit Mîndruță.

Statele Unite, Franța, Polonia, Marea Britanie sau Germania au evacuat peste 100 de mii de colaboratori afgani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel