Senatorii cehi vor să-l deposedeze de puteri pe președintele Miloš Zeman. Acesta are mari probleme de sănătate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Senatorii cehi vor să-l deposedeze de puteri pe președintele Miloš Zeman. Acesta are mari probleme de sănătate  /  Sursă foto: Facebook Miloš Zeman - prezident České republiky
Senatorii cehi vor să-l deposedeze de puteri pe președintele Miloš Zeman. Acesta are mari probleme de sănătate / Sursă foto: Facebook Miloš Zeman - prezident České republiky
Senatorii din Cehia vor discuta despre înlăturarea puterilor președintelui Zeman, din motive de sănătate.

Marți, 19 octombrie, Comisia constituțională a Senatului ceh va decide dacă președintele Miloš Zeman își poate exercita atribuțiile după ce a fost transportat recent la spital. De asemenea, va clarifica cum să procedeze dacă sănătatea sa nu se îmbunătățește. În ultimele zile, au existat îngrijorări din ce în ce mai mari că Zeman nu își mai poate administra în mod corespunzător responsabilitățile de serviciu. În cazul în care ar decide să facă acest lucru, Parlamentul ar putea activa articolul 66 din Constituție și poate elimina puterile prezidențiale de la Zeman. În prezent, președintele ar trebui să medieze discuțiile privitoare la crearea unui nou guvern după alegeri.

„Îi doresc președintelui o recuperare rapidă, dar suntem într-o situație în care este necesar să avem proceduri clare dacă nu are loc o recuperare rapidă”, a scris pe Facebook senatorul din mișcarea Primarilor și Independenței (STAN), Zdeněk Hraba.

„Nu ne putem permite să paralizăm instituțiile constituționale din cauza posibilelor complicații de sănătate ale șefului statului. O vom rezolva în Senat pe 19 octombrie”, a adăugat el.

Una dintre posibilitățile menționate de Hraba este activarea articolului 66 din Constituție. Acesta presupune declararea președintelui incapabil să exercite funcția.

Senatorul Marek Hilšer a scris deja pe Twitter că ar fi în favoarea acestui demers.

„Ca persoană, îi doresc lui Miloš Zeman o recuperare rapidă. Însă, în calitate de medic, știu că nu își poate exercita prerogativele cel puțin o vreme. Prin urmare, în calitate de senator, cu respect pentru Constituție, în aceste vremuri instabile, voi sprijini tranziția temporară a atribuțiilor prezidențiale către primul ministru și președintele Camerei Deputaților”, a scris acesta.

Alți politicieni se opun demersului

Potrivit vicepremierului și nou alesului parlamentar Karel Havlíček, eliminarea puterilor președintelui Miloš Zeman este prematură, insensibilă și inadecvată.

„Este foarte prostesc și cred că nu este necesar”, a comentat Havlíček, adăugând că „a fi bolnav i se poate întâmpla oricui”.

Havlíček a vorbit și despre întâlnirea de duminică a premierului Andrej Babiš cu Zeman, după care președintele a fost transferat la Spitalul Militar Central. Deși vizita trebuia să se refere la negocierile post-electorale, potrivit lui Havlíček, Babiš și Zeman au discutat doar despre chestiuni personale.

Un astfel de demers a mai fost deja discutat de două ori, în iunie și iulie anul acesta. Cu toate acestea, la acel moment, comitetul nu a recomandat să se facă un astfel de pas.

Dacă comisia ar decide să facă acest lucru, ar trebui să existe un acord în acest sens de către ambele camere ale Parlamentului, iar o majoritate absolută a deputaților și a senatorilor prezenți ar trebui să voteze în favoarea acesteia. Dacă ar face acest lucru, Zeman ar rămâne în funcție, dar îndeplinirea atribuțiilor sale va trece parțial în atribuția primului ministru și parțial președintelui Camerei.

Președintele se confruntă cu probleme de sănătate

Președintele Zeman a fost dus duminică la Spitalul Militar Central din Praga. În prezent, acesta rămâne în secția de anestezie și resuscitare. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului Jitka Zinke, președintele se află într-o stare stabilă și este îngrijit de o echipă de profesioniști din domeniul sănătății specializată în terapie intensivă.

Medicul curant al Zeman și directorul spitalului, Miroslav Zavoral, a declarat duminică că motivul spitalizării au fost complicațiile rezultate dintr-o boală cronică pentru care a fost tratat Zeman, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel