Data actualizării:
Data publicării:

Senatoarea Scântei, explicații privind sesizarea CCR

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp
Iulia Scântei
Iulia Scântei

PNL a contestat la Curtea Constituţională modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, a anunţat vineri senatorul liberal Iulia Scântei.

Alegeri prezidentiale 2024

'PNL a înregistrat astăzi la Curtea Constituţională o sesizare privind viciile de neconstituţionalitate ale legii a modificare a Legii 304/2004. Există amendamente certe care sunt adoptate cu încălcarea prevederilor constituţionale şi a unor angajamente europene ale României în privinţa acestei legi. Am identificat critici de neconstituţionalitate care ţin de procedură. A fost încălcat principiul autonomiei parlamentare. Ne-am trezit în situaţia în care o comisie specială, în loc să fie sesizată de Birourile permanente reunite ale Parlamentului, a fost sesizată atât pentru dezbatere în Cameră, cât şi pentru dezbatere în Senat doar de Birouri permanente individuale ale celor două Camere', a declarat Scântei, la Palatul Parlamentului.

Vicii de procedură

Ea a adăugat că un alt viciu de procedură se referă la faptul că senatorii au depus amendamente care au fost votate în Camera Deputaţilor, iar deputaţii au avut ocazia să participe la dezbateri şi să formuleze amendamente care ulterior au fost adoptate în cadrul Senatului, deşi există un principiu clar potrivit căruia un senator nu poate fi în acelaşi timp şi deputat.

'Am identificat, de asemenea, vicii de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte autonomia parlamentară şi încălcarea dreptului la iniţiativă legislativă. Dacă vă uitaţi în rapoartele finale ale comisiei speciale, atât cel adoptat pentru dezbatere în Cameră, cât şi cel pentru Senat, veţi observa că amendamentele aprobate acolo nu sunt ale entităţilor care au, potrivit Constituţiei, drept de iniţiativă legislativă, respectiv Guvern, deputat, senator sau cetăţeni, în limitele teritoriale, ci veţi observa că sunt amendamente ale asociaţiilor profesionale, ale CSM şi ale Consiliului Legislativ care, potrivit Constituţiei, chiar dacă au fost însuşite de un parlamentar nu au ce căuta ca şi autor de amendament în cuprinsul unui raport', a explicat Scântei.

Urmează contestarea Legii 317/2004

Senatorul liberal a susţinut că şi noua secţie privind investigarea infracţiunilor din cadrul Justiţiei, prevăzută în lege, are foarte multe probleme care ţin de constituţionalitate.

Ea a precizat că PNL va sesiza CCR şi în privinţa modificărilor aduse de Parlament la Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel