Data publicării:

Semne de normalizare a relației dintre Serbia și Kosovo. UE salută noile negocieri dintre cele două

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Liderii Uniunii Europene au salutat eforturile de dialog între Serbia și Kosovo și le-au îndemnat să normalizeze relațiile după violențele de luna trecută, transmite Reuters.

"Am salutat implicarea celor două părți în discuțiile de ieri de la Bruxelles", au spus liderii Franței, Germaniei și Italiei într-o declarație comună emisă după un summit al șefilor de stat și de guvern europeni.

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, și premierul kosovar, Albin Kurti, s-au întâlnit cu o delegație europeană care a inclus liderii Franței, Italiei și Germaniei, împreună cu oficiali de rang înalt ai UE, conform declarației.

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au crescut începând cu data de 24 septembrie, când aproximativ 30 de sârbi înarmați au invadat satul Banjska din nordul predominant sârb al Kosovo și s-au baricadat într-un mănăstire ortodoxă sârbă.

Poliția a eliberat mănăstirea după un schimb de focuri în care au murit trei atacatori și un ofițer de poliție kosovar, iar această confruntare armată a generat îngrijorări internaționale cu privire la stabilitatea din Kosovo.

Kosovo are o majoritate etnică albaneză și a declarat independența față de Serbia în 2008, după o insurecție de tip guerrilla și o intervenție a NATO din 1999.

"Fără progrese în normalizarea relațiilor, ambele părți risca să rateze oportunități importante", au subliniat liderii UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel