Data publicării:

Semne că ai lipsă de vitamina D. Cum detectezi disconfortul și cum crești nivelul de vitamina D din organism

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Există 10 semne că ai lipsă de vitamina D, acestea te vor ajuta să identifici la timp problema. Deficiența vitaminei poate să nu se manifeste de ani de zile. Plângerile pacienților din cauza simptomelor similare sunt adesea asociate cu boli sezoniere sau cronice. În acest caz, motivele afecțiunii pot fi multe. Toți factorii sunt împărțiți în două grupe, fiziologici și patologici.

Alegeri prezidentiale 2024

Deficitul de vitamina D este adesea cauzat de lipsa luminii solare. Numeroase studii au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D din organism permit bolilor să progreseze mai repede, în timp ce cantități suficiente din această vitamină solară nu numai că reduc riscul de îmbolnăvire, ci și ajuta la lupta cu bolile preexistente. Este dificil de detectat deficitul de vitamina D numai prin simptome, deoarece adesea simptomele nu sunt clare, cum ar fi oboseala, slăbiciune generală, dureri osoase, picioare neliniștite și boli frecvente. Este important să ne amintim că majoritatea oamenilor nu prezintă aceste simptome.

Semne că ai lipsă de vitamina D. Cum să acționezi rapid pentru a ameliora disconfortul

Este dificil de detectat deficitul de vitamina D numai prin simptome, deoarece adesea simptomele nu sunt clare, cum ar fi oboseala, slăbiciune generală, dureri osoase și boli frecvente. Este important să ne amintim că majoritatea oamenilor nu prezintă aceste simptome. Singura modalitate de a fi sigur că aveți suficientă vitamina D în organism este să faceți analize de sânge într-un laborator pentru a vă măsura nivelul de vitamina D.

Dacă rezultatul este mai mic de 30 ng/mL, nu este suficientă vitamina D și un rezultatul de 10 ng/mL indică o deficiență critică a acestei vitamine. Concentrația optimă de vitamina D în sânge, care trebuie menținută în mod constant, este de 40-70 ng.

Unele studii au arătat ca peste 50% din populația lumii are deficit de vitamina D. Se afirmă atât în Europa cât și Europa de Nord, cât și în Asia și Africa, in special la persoanele în vârstă. De fapt, oricine poate avea deficit de vitamina D.

Copiii cu vârsta sub 5 ani, precum și femeile însărcinate și femeile care alăptează. Locuitorii emisferei nordice, inclusiv locuitorii din Letonia, pentru că doar primăvara și vara avem soare suficient de puternic pentru a promova producerea cantității necesare de vitamina D în organism. Din cauza lipsei de vitamina D scade și nivelul de eozinofile.

Ce să faci pentru a crește nivelul de vitamina D din organism

Persoanele peste 65 de ani, deoarece pielea lor are mai puțini receptori care transformă lumina solară în vitamina D. Persoane foarte supraponderale, indice de masă corporală peste 34. Cea mai bună sursă naturală de vitamina D sunt razele ultraviolete ale soarelui.

Se recomandă să stai cel puțin 10-15 minute la soare de două ori pe săptămână fără cremă protectoare cu SPF, pentru ca razele soarelui sa lovească fată, brațele, picioarele și spatele.

Iată cum să obțineți acea importantă vitamină D de la soare și, în același timp, să vă protejați de îmbătrânirea prematură și cancerul de piele. A doua sursă o reprezintă suplimentele nutritive de înaltă calitate, vitamina D3, care este recomandată din octombrie până în aprilie, când lumina solară din clima noastră nu este suficient de intensă pentru a stimula sinteza necesară a vitaminei D în organism. Vitamina D se sintetizează doar începând de la UV3.

Din moment ce ai observat 10 semne că ai lipsă de vitamina D poți administra vitamină sub formă de spray. Acest tip de aport de vitamine este cu până la 95% mai eficient decât tabletele, capsulele și picăturile, deoarece, în primul rând, nu există oxidare a vitaminei D și, în al doilea rând, forma pulverizată intră în circulația prin mucoasa bucală în sistem și apoi se răspândește. Pe tot corpul, ocolind tractul gastrointestinal și efectele ficatului. A treia sursă este hrana, somonul, tonul, sardinele, macroul, uleiul de pește, lactatele proaspete, brânza, iaurtul, ouăle și ciupercile. Pentru a atinge doza zilnică minimă necesară trebuie să mănânci 250 g de somon proaspăt, 40 de ouă sau să bei 10 căni de lapte pe zi, conform BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel