Semne bune anul 2024 are! Inflația a scăzut. Economia românească a înregistrat o ușoară creștere, în timp ce țări europene traversează o perioadă puțin mai grea
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
Plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază și la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost măsuri care au dus la scăderea inflației, arată cel mai nou raport al BNR, publicat la 13 mai.

Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, inflația a scăzut la 5,9% în luna aprilie.

Conform datelor, scăderea inflației a fost determinată în primul trimestru 2024 de măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, de corecții ale prețurilor mărfurilor agroalimentare, precum și de dinamica în scădere a prețurilor importurilor, arată BNR. 

În plus, cele mai recente analize indică o creștere semnificativă a economiei în prima parte a anului 2024 în raport cu trimestrul IV al anului trecut, creșterea producției industriale și o îmbunătățire a consumului privat.

Ținerea sub control a prețurilor la alimente și energie poate că a fost baza pentru scăderea inflației

În lipsa măsurilor de plafonare, cel mai probabil rata inflației ar fi continuat să aibă, așa cum s-a întâmplat în 2022 și în prima jumătate a anului trecut, două cifre, și nu una, ca în prezent.

Atât rapoartele BNR, cât și datele INS confirmă politica economică de intervenție prin plafonare pe două componente ce contribuie cu circa 80% la determinarea ratei generale a inflației: alimentele și energia. 

Practic BNR arată, ca și în rapoartele precedente din august și noiembrie 2023 și februarie anul acesta, că politicile PSD au fost soluția potrivită prin care inflația a fost redusă. Economia românească a înregistrat o creștere importantă, în timp ce o mare parte dintre țările europene traversează o perioadă dificilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel