Data publicării:

Semnalul dat de Mugur Isărescu. Chirieac: În materie de economie, mergem sută la sută pe mâna lui

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

„În materie de economie, mergem pe mâna lui Mugur Isărescu”, a spus, miercuri seară, Bogdan Chirieac.

„L-am auzit pe președinte zicându-ne că nu avem un plan de austeritate, nu vom ajunge la asta. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus să vedem, încercăm să evităm austeritatea”, a zis Andreea Sava, miercuri seară, la Antena 3, în platou aflându-se și analistul Bogdan Chirieac, care a precizat ulterior: „În materie de economie, mergem sută la sută pe mâna lui Mugur Isărescu. Deci, dacă guvernatorul iese cu acest semnal de alarmă, înseamnă că lucrurile nu stau deloc bine.”

„Dacă dânsul ne spune, atenție, să nu scăpăm situația din mână, înseamnă că lucrurile nu stau bine”, a subliniat analistul, adăugând: „În materie de finanțe și economie, slavă Domnului că-l avem pe Mugur Isărescu!”

Amintim că, întrebat ce părere are despre măsuri de austeritate, guvernatorul BNR a spus că „încercăm să le evităm”.

Mugur Isărescu: Mergem treptat, ţinem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele

Banca Naţională a României va ţine strâns lichiditatea şi va lucra cu toate instrumentele, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.

„Strategia este cea pe care am sugerat-o data trecută. Deci, mergem treptat. Ţinem strâns lichiditatea. Lucrăm cu toate instrumentele. Vedem ce se întâmplă în stânga şi în dreapta şi înainte, şi aş glumi, şi înapoi să vedem dacă am procedat bine şi aşteptăm ca pe măsură ce inflaţia vine în jos şi noi ne ducem cu dobânda, rata de politică monetară, în sus să ne întâlnim undeva. De aceea am sugerat 5%. Probabil că am fost optimist", a spus Mugur Isărescu, întrebat despre evoluţia dobânzii de politică monetară.

A afirmat că în prezent nicio ţară nu-şi permite să treacă la dobânzi real pozitive dintr-o dată. „Aşa cum reiese şi din comunicat, ne situăm deja pe o traiectorie mai înaltă a inflaţiei. Şi prelungită şi ceva mai înaltă decât cea pe care am avut-o în vedere când am discutat raportul privind inflaţia. Şi factorii care au determinat această creştere a inflaţiei, nu numai la noi, peste tot inflaţia este mai mare decât s-a anticipat anterior, sunt bine prezentaţi în acest comunicat... Aş vrea să ne întâlnim undeva. Adică inflaţia să coboare şi dobânzile să urmeze. Este vorba de o strategie aici. Nicio ţară nu-şi permite acum să meargă direct după ani buni de represiune financiară, că asta este perioada prin care am trecut, dobânzi foarte scăzute cu o inflaţie foarte înaltă şi cu şocuri pe partea ofertei din partea energiei şi a ţiţeiului, care, uitându-ne şi la anii 70, aceste creşteri de preţuri la ţiţei şi energie sunt în acelaşi timp şi inflaţioniste şi recesioniste. Şi atunci trebuie să navighezi cu foarte mare atenţie ca să nu înrăutăţeşti situaţia. Inclusiv din punct de vedere al inflaţiei. Şi în consecinţă nicio ţară nu-şi permite să sară pe dobânzi real pozitive dintr-o dată şi nicio ţară nu o face. Noi suntem într-o situaţie să spunem mijlocie. Dar gândiţi-vă la ţările baltice care au rata de politică monetară a Uniunii Europene, care este încă zero, şi inflaţie de 20 - 22 %. Deci ce niveluri masive de dobânzi negative sunt în aceste ţări. Asta apropo şi de avantajele şi dezavantajele pentru a intra în zona euro. Deci nu mai au instrument de politică monetară propriu. Trebuie să se adapteze la rata de politică monetară a Băncii Centrale Europene", a declarat Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel