Data actualizării:
Data publicării:

Semnalele de alarmă care trebuie să vă trimită la medic. Cristian Mihalea, SANADOR, avertisment. Fiecare persoană peste 40 de ani trebuie să facă această investigație

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Vârsta nu reprezintă un factor determinant pentru degradarea fizică. De multe ori, o mână care nu mai funcționează la fel ca cealaltă poate reprezenta un prim semnal de alarmă că, undeva, la nivel cerebral, ceva se întâmplă, existând și cauze ale acestei situații. 

Cristian Mihalea, medic primar, supraspecialist în neuroradiologie intervențională la Spitalul Clinic Sanador, a declarat, în cadrul interviului DCNews și DCMedical că dacă vom scana 100 de persoane care trec pe stradă, trei dintre ele ar avea, în medie, anevrism. 

Anevrismele cerebrale pot fi descoperite după un RMN banal, în urma unor dureri de cap. Când anevrismele ajung la 10 - 15 milimetri, ele dau dureri de cap cronice. Conform medicului, anevrismele cresc cu 1 milimetru pe an. În acest sens, dincolo de durerile de cap ce pot părea banale, anevrismele cerebrale dau și alte semne care nu ar trebui să fie ignorate. Printre aceste semnale de alarmă se numără deficiențe de vorbire, o mână care pierde din forța musculară, un mers care nu mai este sigur, se deteriorează. 

Sanador

Citește mai multe explicații aici: EXCLUSIV  Mihalea (SANADOR): Dacă luăm 100 de pacienți de pe stradă, vom găsi trei oameni cu anevrism

După ce jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția că sunt persoane care efectuează preventiv investigații, dând exemplul președintelui SUA care este scanat din cap până-n picioare în fiecare an, Cristian Mihalea a explicat că ”screeningul pentru asta ar trebui făcut și, în unele țări dezvoltate, inclusiv în Franța, se pune în discuție dacă nu ar trebui ca după 40 de ani să facem un RMN cerebral, așa cum ar trebui ca după 50 să facem o colonoscopie”.

În cadrul intervenției, medicul a subliniat că el ar recomanda screeningul pentru anevrismul cerebral celor care au în familie un deces provocat de această afecțiune sau de o hemoragie cerebrală. ”Nu este de neglijat dacă în familie există un istoric de boală cerebro-vasculară” a atras atenția medicul.  

Întrebat dacă e necesară substanța de contrast într-un astfel de control, medicul de la Sanador a răspuns că RMN-ul are capacitatea de răspuns cu o substanță care se numește ”time of flight (TOF)”. ”Obținem o rezoluție foarte bună imagistică cu această examinare TOF, fără substanță de contrast, care durează foarte puțin și este la îndemână” a explicat Cristian Mihalea. 

Simptomele care trebuie să vă trimită la medic

Vorbind în continuare despre pacienții care dau semne în cazul unui anevrism cerebral, medicul supraspecialist în neuroradiologie intervențională a mai spus că nu sunt normale simptomatologiile mai sus amintite, făcând un apel către populație: ”Să nu le trateze cu indolență, spunând că e normal. Nu e normal! Dacă le ignorăm, duc la o depistare tardivă. Dacă apar asemenea simptome, pacientul trebuie să facă un consult neurologic care să-l trimită spre imagistică”. 

În astfel de cazuri - de deficiențe de vorbire, o mână care pierde din forța musculară, un mers care nu mai este sigur- ”imagistica ne pune în evidență, în cazurile acestea, fie o malformație artero-venoasă, care începe să facă un furt arterial, adică creierul nu mai este irigat cum trebuie (se adună sângele în această umflătură - a completat Val Vâlcu), fie un anevrism care depășește 14 - 15 milimetri care poate da genul acesta de tulburări neurologice evidente, care pentru familie trebuie să fie un semnal de alarmă”. 

Astfel de simptome nu trebuie puse pe seama vârstei, a atras atenția medicul, care a explicat că se confruntă des cu astfel de cazuri atât în România, cât și-n Franța, în care aparținătorii spun ”eh, merge așa de câțiva ani”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel