Data actualizării:
Data publicării:

Semnal important al chinezilor, după discuțiile Cioloș-Li Keqiang, de la Riga

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

O delegație din China a fost săptămâna trecută la București, câteva zile după întâlnirea premierului Cioloș cu premierul Li Keqiang, de la Riga. Potrivit unor surse din domeniul energiei, reprezentanții China Energy Company (CEFC) s-au întâlnit cu conducerea KazMunayGas, iar discuțiile au vizat parteneriatul între gigantul chinez și a doua firmă de pe piața petrolieră din România.

Informațiile primite de DCNews arată că negocierile pentru preluarea a 51% din acțiunile KMGI de către CEFC au avansat. Chiar dacă tranzacția este îngreunată de sechestrul din dosarul DIICOT, în cazul Patriciu-Rompetrol, finalizarea tranzacției va fi anunțată în curând. Parteneriatul KMGI-CEFC ar putea fi o parte a proiectului pe care premierul Cioloș l-a discutat cu premierul Chinei, Li Keqiang.

Târg al energiei China-Europa Centrală, la București

Cioloș a anunțat la Riga o primă acțiune importantă, pentru anul 2017: un târg al energiei, organizat la București și la care ar urma să participe țările Europei Centrale și de Est și China. Evenimentul va constitui o oportunitate de investiții, a precizat Cioloș în declarația sa de presă.

Tot în declarația de presă de la Riga, premierul a subliniat rolul pe care poate să-l joace Portul Constanța pe "noile drumuri ale mătăsii". Cioloș a arătat că, prin portul Constanța se poate realiza conectarea între Europa Centrală și de Vest, prin intermediul Dunării, pe de o parte și Asia Centrală, până în China, de cealaltă. Cioloș a subliniat la întâlnirea cu primul ministru chinez importanța dezvoltării unei rute feribot între Batumi și Constanța.

Investiție chineză majoră în România

Vizita delegației CEFC la București ar putea fi un semnal că mesajul transmis de premierul Cioloș la Riga a fost bine primit de către partea chineză. Rafinăria de la Petromidia folosește petrol din Asia, consolidând securitatea energetică, prin alternativa la petrolul rusesc. Rutele de transport peste Marea Neagră ar putea fi dezvoltate, în cadrul proiectului discutat de Cioloș, iar investiția chineză în KMGI ar consolida relația cu China și piața energetică din România.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel