Semnal de alarmă tras de deputatul DC Popescu: România e prinsă într-un cerc vicios
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dan-Cristian-Popescu
Dan-Cristian-Popescu

Deputatul Dan Cristian Popescu a transmis o declarație politică în care atrage atenția asupra „cercului vicios în care se află România”, în ceea ce privește taxele tot mai mari, direct proporționale cu evaziunea fiscală. El prezintă propriile soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

Iată declarația politică transmisă de Dan Cristian Popescu:

„România este prinsă într-un cerc vicios.

Pe de o parte avem un Stat mare, cheltuitor, de care depinde un aparat bugetar uriaș și care este de facto singurul furnizor de servicii sociale.

Pe de altă parte avem un mediu de afaceri, terorizat de taxele și impozitele uriașe impuse de către acest Stat , care nu știe cum să eludeze fiscalitatea ridicată, să își salveze profitul de birurile Statului.

Unde este cercul vicios?

Pe de o parte Statul acesta mare și cheltuitor nu poate trăi fără taxele încasate din economia privată. Pe de altă parte, economia privată nu poate supraviețui cu această fiscalitate. Ca atare, dacă nu se va schimba nimic, vom avea același joc: taxe tot mai ridicate care vor provoca o evaziune tot mai ridicată, perdantul pe termen mediu și lung fiind... poporul român.

Soluția există și este, în esență, o soluție politică. Statul român trebuie să își reducă cheltuielile și să își delege responsabilitățile.

Nenumărate instituții - ministere întregi, pot dispărea chiar începând de mâine fără să existe vreun impact negativ pentru români. Alte instituții pot fi eficientizate prin reducerea birocrației – ceea ce duce automat la o reducere a cheltuielilor.

Legislația complicată, de cele mai multe ori generatoare de birocrație, poate fi simplificată. O să îmi spuneți, desigur, că reala problemă bugetară este reprezentată de serviciile sociale.

România, stat clientelar

Adevărul, doamnelor și domnilor deputați, este acela că, deși avem cele mai mari cheltuieli cu serviciile sociale,  România nu este un Stat social, ci clientelar.

Să fim sinceri, România a eșuat în încercarea de a fi un stat social. Dar nu recunoaște acest eșec și  împiedică legislativ transferarea unor servicii sociale către Biserici, culte și societatea civilă.

Acest lucru este valabil cu nenumărate alte servicii falimentare de facto: cum este sistemul sanitar sau învățământul de stat. Ce să mai vorbim de domeniile culturale, unde o lege a mecenatului bine făcută poate să asigure o finanțare mai consistentă decât cea venită din prea birocratizatelor instituții culturale de stat?

Liberalism sau socialism?

Mediul de afaceri ar fi principalul beneficiar al curii de slăbire la care ar trebui să supunem Statul. Și nu doar pentru că s-ar crea condițiile pentru reducerea fiscalității dar și pentru că astfel s-ar debirocratiza și relația dintre mediul privat și instituțiile Statului.

Birocrația generează nu doar cheltuieli bugetare inutile ci și corupție, trafic de influență, premise pentru evaziunea fiscală. 

Un Stat redus la serviciile esențiale, previzibil și inteligibil în legislația pe care o alcătuiește, devine inevitabil și un Stat corect.

Rezumând, aceasta este provocarea: vrem liberalism sau socialism? Căci, chiar dacă suntem guverați acum de o alianță între socialiști și liberali, genul acesta de melanj nu duce decât la criză și la faliment”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel