Data publicării:
Semnal de alarmă împotriva schimbărilor climatice. Activiștii ecologiști au aruncat cu praf roșu peste sticla care acoperea originalul Constituției SUA /video
Activiștii ecologiști au aruncat praf roșu pe geamul care protejează exemplarul original al Constituției americane la Washington. Ei i-au cerut președintelui Joe Biden să declare starea de urgență în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.
Arhivele Naţionale, cu sediul în capitala americană, găzduiesc exemplarul original al Declaraţiei de Independenţă şi Constituţiei, scrisă în 1787. Miercuri, ora (locală) 14.30 (21.30, ora României), doi indivizi au aruncat cu un praf roşu pe vitrina care protejează Constituţia, au anunţat într-un comunicat Arhibvele Naţionale.
”Ei au fost arestaţi imediat”, precizează Arhivele.
”Luăm acest tip de vandalism foarte în serios şi vom insista ca autorii să fie trimişi în justiţie”, a anunţat o arhivară, olleen Shogan.
Climate activists pour red powder on the case holding the original US Constitution at the National Archives in Washington DC. For now, it's unclear if the document was damaged, but they were allowed to go about their protest for a time without arrest. pic.twitter.com/8ubR60obsn
— Ian Miles Cheong (@stillgray) February 14, 2024
Începând din toamna lui 2022, în principal în Europa, activişti ai cauzei mediului şi-au multiplicat acţiunile vizând opere de artă, cu scopul de a alerta opinia publică împotriva încălzirii globale.
Ei şi-au lipit mâinile de un tablou al lui Goya la Madrid, au aruncat cu supă de roşii în ”Floarea-soarelui” a lui van Gogh, la Londra şi cu piure de cartofi pe o capodoperă a lui Claude Monet la Potsdam, în apropiere de Berlin.
Recent, ei au stropit cu supă geamul blindat care protejează ”Gioconda” la Luvru, la Paris.
Marţi, doi activişti de la Ultima Generaţie au atacat ”Naşterea lui Venus”, capodopera lui Botticelli.
Totuși schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru planeta noastră și pentru societatea umană. Temperaturile globale cresc constant, cauzând topirea ghețarilor, creșterea nivelului mării, intensificarea fenomenelor meteorologice extreme și perturbarea ecosistemelor. De asemenea, un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a subliniat necesitatea urgentă a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News